Bland de mer nutida segelbåtarna i Visby gästhamn ligger just nu ett udda inslag. Det 28 meter långa Hansaskeppet Roter Teufel är en rekonstruktion efter ett skeppsvrak, som daterats till år 1390. Förlagan ska ha tillhört den ökände piraten Klaus Störtebeker, som bordade danska skepp under Hansatiden. Idag är det nyfikna besökare och minglare som bordar fartyget, som kommer att vara på plats under hela veckan. Egentligen skulle skeppet ha kommit till Gotland redan under medeltidsveckan förra året, men fick ställa in med kort varsel.
– Det var lite hårt väder. Några i besättningen blev riktigt sjösjuka, så det var bara att avbryta, säger Reidar Lindskog, besättningsman och marknadsansvarig på fartyget.
Denna gång var det lugnare på sjön och skeppet kom faktiskt fram. Ett tjärdoftande medeltidsskepp är en perfekt plats för mingel, tycker Reidar Lindskog.
– Det kan gunga lite, men det är bara skönt. Det ger feeling, säger han.
I takt med att Almedalsveckan växt har fler och fler evenemang förlagts till havs. I år finns 18 fartyg med i det officiella programmet, och sammanlagt 121 programpunkter är förlagda till dem. Personalen på Visby gästhamn brukar ha högt tryck under hela veckan, med fullbokad småbåtshamn och många anlöp.
– Det som är annorlunda är också att det kommer många båtar från företag och organisationer till hamnen, till exempel Briggen Tre Kronor, säger Ramona Hallgren, hamnvärd i Visby gästhamn.
Av naturliga skäl rör sig väldigt mycket mer folk i gästhamnen, vilket gör att personalen får hjälpa till med sådant som normalt inte hör till arbetsuppgifterna.
– Det kommer alltid in människor som vill ha hjälp med allt möjligt, till exempel att låna verktyg, säger Ramona Hallgren.
Briggen Tre Kronor anlände i lördags efter en seglats i nästan perfekta förhållanden. Briggen, med plats för 60 besökare åt gången, har kommit till Almedalen i flera år och de har en trogen skara arrangörer som varje år bokar in sig på fartyget.
– Att vara på ett fartyg ger en väldigt unik miljö. Det blir väldigt intimt, säger Monica Lundin, projektledare på Briggen Tre Kronor.