Investeringsbedrägerier har blivit ett stort problem. Bedragarna hänvisar till allt från falska webbplatser till påhittade börser för att vilseleda.
– Mörkertalet är stort och det är skambelagt att säga att man har blivit lurad. Men det är vanligare än vad allmänheten tror, säger finansinspektör Johan Nylund.
Finansinspektionen ansvarar för tillsyn, regelgivning och tillståndsprövning för finansiella marknader och företag. Johan Nylund är ansvarig för varningslistan som just nu består av 7 000 bolag. 2016 varnades för drygt 800 nya bolag. Majoriteten är utländska.
– Det är fyra till fem i veckan som hör av sig till oss och det är ofta stora summor, i snitt mellan 300 000 och 400 000 kronor, säger Johan Nylund, och berättar att det ganska ofta är folk som är vana vid aktiehandel som råkar illa ut.
Han menar att det är frustrerande att höra dem som blivit grundlurade, ofta i onödan, eftersom en kontroll är enkel att göra för vem som helst i företagsregistret på Finansinspektionens hemsida.
– Finns inte bolaget där har de inte tillstånd för verksamheten, säger Johan Nylund.
Genom att ha ett kritiskt förhållningssätt kan de värsta fällorna undvikas.
– Låter det för bra för att vara sant så är det nog det, säger han.
Johan Nylund varnar för att bedragarna är professionella och ger ett förtroendeingivande intryck.
– De har webbplatser som är svåra att genomskåda, man kan få inloggningsuppgifter och kontohistorik. Bedragarna pratar engelska och ringer på kvällar och helger och lockar folk att investera, säger han.