Under det första halvåret i år har anmälningarna av identitetsintrång ökat med cirka 24 procent, jämfört med samma period förra året. Den vanligaste formen av identitetsintrång är kort- och kreditbedrägeribrott, där förövaren till exempel använder någons betalkortsinformation för att köpa saker på internet.
– Mörkertalet är stort, ofta handlar personerna för mindre summor och antingen märker man det inte eller så är det en för liten summa för att man ska bry sig om att anmäla, säger Janne Olsson, kriminalinspektör på Nationellt bedrägericenter.
Mycket få av brotten blir uppklarade, berättar han.
– Förövaren köper kortinformationen på darknet. Eftersom de sedan oftast handlar i utländska butiker får polisen inte ut några uppgifter och 99,6 procent av brottsutredningarna läggs ned, säger Janne Olsson.
Vid utsatthet för bedrägeribrott spelar det ingen roll var i landet man bor.
– Målsägarna bor överallt. De drar alla över samma kam, säger han.
Eftersom brotten är svåra att klara upp handlar det i stället om att förebygga dem, enligt Janne Olsson.
– Man kan välja att stänga sitt betalkort för internetköp, och bara öppna det när man ska handla. Nordea har det på alla sina kort vilket har resulterat i 60 procent färre brott. Det är bra om bankerna ökar säkerheten men man kan även välja att stänga kortet själv, säger han.
Bedrägeribrotten har även en tendens att öka i semestertider när många väljer att resa iväg, säger Janne Olsson. Mörkertalet är dock stort eftersom en del bara kontaktar försäkringsbolaget och struntar i att polisanmäla.
– Man lämnar väskan obevakad på stranden när man går och badar, man låser inte in saker i säkerhetsboxen på hotellet utan tar med sig alldeles för mycket. Man gör helt enkelt en massa saker man normalt sett inte gör hemma, säger han.
Hur kan man skydda sig på resan?
– Ha ett semesterkort där du för över pengar var och varannan dag, så blir du inte av med allt för mycket pengar om du blir av med kortet, säger han.
Bästa sättet att skydda sig mot bedrägeri på internet är att använda sunt förnuft, enligt Janne Olsson.
– Handla på så pass säkra sidor som möjligt. Låter det för bra för att vara sant, är det oftast det. Det är ingen som ger bort pengar, tomten bor på Nordpolen, inte på internet, säger han.