Antalet anmälda bedrägeribrott kopplat till Gotland jar ökat med 30 procent första halvåret 2019 jämfört med samma period 2018. Hittills i år har 102 anmälda bedrägeribrott kommit in till polisen och förundersökningsledare Ayman Aboulaich är inte förvånad över ökningen.
– Jag känner igen den bilden. Jag tror att den största ökningen ligger i det som vi kallar för "vishing". Det är när man ringer och utger sig för att komma från exempelvis deras bank. Oftast är det äldre människor som drabbas. Man bygger upp en stressituation och säger att man ska rädda deras pengar och att det är akut. Så fort man får uppgifter som ger en tillgång till kontona tömmer de i princip allt de kommer åt.
Aboulaich menar att bedrägerierna också ökar till våren inför sommarhalvåret, då framför allt annonsbedrägerierna.
– Man annonserar om en vara eller en bostad för fritidsuthyrning på till exempel Blocket eller andra annonssajter, som visar sig inte finnas, säger han.
En utmaning med att utreda bedrägeribrott är att det ofta är svårt att spåra var gärningsmannen befinner sig. Därför försöker man hos polisen att samordna den här typen av utredningar nationellt.
– Det är inte bara ett problem på Gotland, bedrägeribrotten ökar i hela riket. I Region Stockholm hanteras dessa hos en speciell bedrägerisektion. När man har lokaliserat var en misstänkt befinner sig kontaktar man respektive polisområde och tar det därifrån. De brott som vi utreder här ska ha en Gotlandsanknytning.
En annan aspekt som försvårar polisens arbete är att förövarna sällan begår bara ett enda brott.
– En annons exempelvis svarar ju flera på, och kan leda till ett flertal drabbade och x antal brott att utreda. Brotten kan också begås från var som helst i världen, det är klart att det försvårar vårt arbete, säger Aboulaich.
Aboulaich upplever också att bedragarna blivit vassare med tiden.
– Deras metoder utvecklas och de ändrar sitt tillvägagångssätt vartefter vi vidtar åtgärder och är ute och informerar. Det är precis som förr när tjuven bröt sig in med kofot, och man skaffade ett bättre lås. Då kom tjuven nästa gång med en vinkelslip och kapade låset. De uppdaterar sina verktyg helt enkelt.
– Det här handlar om en viss typ av människor som är duktiga på att snacka och kan leda in dig i en fälla, där du känner dig trygg. Det finns ingen svag grupp, alla kan bli utsatta om man inte är vaksam, menar Aboulaich.
Några tips för att undvika att bli lurad?
– På polisen.se kan man få konkreta tips. Vi har ju varit ute en del i medierna och ger samma budskap som bankerna i frågan: Var vaksam. Jag är mest förvånad över att det finns folk som fortfarande kan lämna ut känsliga uppgifter om sitt konto bara för att någon ringer upp dom, utan att vara misstänksamma. Om vi vänder på det, när jag ringer till min bank och ska börja prata om mina konton och min ekonomi så svarar dom ingenting innan dom vet att jag är jag. Så ska det ju vara åt andra hållet också, säger Aboulaich.
– Var kritiskt och misstänksam, ställ motfrågor innan du går vidare, även om det låter akut. Bestäm träff med personen så du kan känna på varan och se att den faktiskt finns där. Det är du som äger dina pengar och det är också du som äger beslutet över dom.