Strax efter sju på måndagskvällen kom Tony Jonsson ut från Biltema i Visby. Precis när han satte sig i bilen kom en man springande mot honom, som gestikulerade med händerna och viftade med ett papper. När Tony Jonsson tog emot pappret upptäckte han att det på engelska stod att mannen kom från en internationell organisation som samlade in pengar till döva. På pappret fanns fält för namn, ort och summa pengar att donera, samt organisationens symbol. Eftersom Tony Jonsson själv är döv, började han tala teckenspråk med mannen.
– Jag förstod omedelbart att detta var en bluff. För det första kände jag till den här typen av brott sedan tidigare, och för det andra kunde mannen inte teckenspråk. När jag upptäckte det tog jag mappen med papper han höll i, och då sprang han därifrån, tillsammans med sin medhjälpare.
De två männen skyndade bort på parkeringen och blev upphämtade av en svart BMW. Tony Jonsson hann dock fotografera de två männen, samt bilens registreringsplåt. Med bildmaterialet samt mappen med papper valde han att åka till polisstationen.
– Jag är väldigt upprörd över detta. Det känns inte bra att människor lurar människor på pengar, genom att låtsas vara döva – på vår bekostnad.
Jenny Ek, kommunikatör på Sveriges Dövas Riksförbund, säger att denna typ av lurendrejeri förekommer i ett antal europeiska länder.
– Det är upprörande att bedragare låtsas vara döva, lurar människor att skänka pengar till något de tror är gott ändamål. Ingen svensk dövorganisation ligger bakom detta. När bluffdöva uppmärksammas ökar osäkerheten bland givare vilken insamling som är seriös och inte. Vi på förbundet försöker sprida ut denna information till allmänheten, säger hon.
Pia Persson, polis i Visby, gick igenom Tony Jonssons anmälan. Hon förklarar att polisen är högst medvetna om denna typ av händelser, och att något liknande nyligen skedde i Hemse.
– Vi kommer att gå ut med detta till polisen på ön, så att alla är underrättade. Eventuellt att vi lägger ut en varning på våra sociala medier. Om vi träffar på dem får vi agera då, och göra en ID-koll för att se om de är aktuella på andra platser.
Pia Persson förklarar att polisen håller ögonen öppna när de är ute. Enligt henne är gotlänningar dock inte särskilt lätta att lura.
– Ligorna brukar snabbt ge upp, för gotlänningarna går inte på detta.