Trafikverket konstaterar i sin rapport att staten vill ta över ansvaret och driftskostnaderna för belsyning på landsbygden, man bara belysning som är godkänd enligt deras kriterier.
LÄS MER: Staten tar bara över godkänd belysning
– Nu handlar det om att reda ut rågången mellan staten och regionen. Nu behöver vi diskutera med Trafikverket hur övertagandet av belysningen ska gå till. Det gäller att hitta en gemensam tolkning, säger Karl-Johan Boberg (C), ledamot i tekniska nämnden.
Totalt handlar det om 1 940 armaturer på statliga vägar på landsbygden som regionen vill lämna över ansvaret för till Trafikverket.
– 1 030 av dessa anser vi uppfyller kriterierna för att Trafikverket ska ta över dem. Förvaltningen får diskutera med dem hur det praktiskt ska gå till väga, säger Karl-Johan Boberg.
Knappt hälften av armaturerna räknar regionen med att Trafikverket inte vill ha i befintligt skick.
– Vi får se till att kriterierna uppfylls så att Trafikverket tar över dem också. Men det krävs en del investeringar för att de ska vara i brukbart skick. Det kan också tänkas att någon stolpe försvinner, säger Patric Ramberg, teknisk direktör.
Hur mycket det kostar att renovera lyktorna vill Patric Ramberg inte spekulera i. Beroende på armatur kan renovering kosta allt från 5 000 till 25 000 kronor per lyktstolpe.
Regionfullmäktige har avsatt 15 miljoner kronor, fördelat på tre år, för upprustning av belysning på landsbygden. Tekniska nämnden har dock varit oense om hur pengarna ska användas. Karl-Johan Boberg och Centerpartiet vill använda pengarna till att bland annat rusta upp belysning på statliga vägar, men Tommy Gardell (S), ordförande i nämnden, har tidigare sagt att han inte tycker att pengarna ska användas på statliga vägar där armaturerna ska övergå i statens ägo, utan vill hellre belysa exempelvis busshållplatser.