Nyligen bestämde rikspolischef Dan Eliasson att över 28 000 anställda inom polismyndigheten med omedelbar verkan ska krigsplaceras. Syftet är att säkerställa att polisen klarar att lösa sina uppgifter även vid höjd beredskap och krig.
I veckan blev det känt att regeringen tillsammans med Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna kommit överens om att förstärka försvarsbudgeten för 2017 med 500 miljoner kronor. I beloppet ingår ett tillskott till kommuner, landsting och länsstyrelser med 75 miljoner kronor.
– Alla länsstyrelser äskar mer medel i syfte att hålla samma takt som Försvarsmakten. Samtidigt tycker jag att vi kommit långt vid Länsstyrelsen på Gotland. Vi har bland annat utbildat ledningsfunktioner och annan personal i det säkerhetspolitiska läget, konstaterar Frida Blixt, handläggare för civilt försvar och civil-militär samverkan vid länsstyrelsen.
Planeringen och beredskapen för krig har i stora delar av det svenska samhället legat i träda sedan det kalla krigets slut i början av 1990-talet. Nu sker ett återtagande på många håll, och det senaste beskedet om mer pengar till kommuner och länsstyrelser är välkommet:
– För länsstyrelsens del handlar det om att se över vår krigsorganisation och att krigsplacera vår personal. Vi behöver också inkluderas i totalförsvarsövningar och se till att vi själva får öva, säger Frida Blixt.
Lagen ger myndigheterna stora möjligheter i händelse av beredskapshöjning, exempelvis att ta mark, byggnader och fordon i anspråk för totalförsvarets behov. Men hur detta ska gå till behöver fortfarande diskuteras mellan landets länsstyrelser, påpekar hon.
Stora förändringar väntar även Region Gotlands personal.
– Vi har 6 000 anställda och för att hela vårt maskineri ska fungera även under kris och krig behöver vi öronmärka huvuddelen. Vi har inte krigsplacerat vår personal på tjugo år, och på grund av det kan nyckelpersonal som exempelvis läkare och sjuksköterskor i stället gå till Försvarsmakten, säger Christer Stoltz, beredskapschef.
Liksom för länsstyrelsen är samarbeten med andra myndigheter, inte minst försvaret, avgörande. Region Gotland kommer i höst att vara inblandad i Aurora, landets största militärövning sedan 90-talets mitt, och planerar för att öka sitt deltagande i nästa stora övning, Försvarsmaktsövningen 2020.
– Då är det vår tur att prövas, säger Christer Stoltz.