Privata insatser vid bränder på is

Samarbetet med privata företag för tidiga brandinsatser på Gotland har lagts på is. Orsaken uppges vara regionens uppmärksammade sponsoravtal med Länsförsäkringar Gotland.

I juni förra året berättade GT om det relativt unika projektet att ta hjälp av privata aktörer vid brandinsatser på Gotland. Samarbetet, som nu ligger på is,  hade uppskattningsvis kunnat innebära en förstärkning av räddningstjänsten på Gotlands första insatser med 35–40 fordon dagligen.

I juni förra året berättade GT om det relativt unika projektet att ta hjälp av privata aktörer vid brandinsatser på Gotland. Samarbetet, som nu ligger på is, hade uppskattningsvis kunnat innebära en förstärkning av räddningstjänsten på Gotlands första insatser med 35–40 fordon dagligen.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Beredskap på landsbygden (GT)2018-04-20 07:45

Det var i början av juni i fjol som GT skrev om att regionenkommit överens med fem gotländska företag om ett samarbete för tidigare insatser vid främst bränder. De företag det handlade om var Securitas, Brandförebyggarna, Länsförsäkringar, Åkericentralen och Brandskyddsteknik Gotland. Företag vars tjänstebilar skulle utrustas så att föraren, likt hur det fungerar inom räddningstjänstens egna organisation, kunde agera FIP, Första insatsperson.

Efter en tid med utbildning och organisering, med start i september 2017, skulle samarbetet ha satt igång under den här våren.

Men projektet ligger nu på is. Anledningen är att finansieringen saknas sedan regionen sa upp ett sponsoravtal med försäkringsbolaget Länsförsäkringar Gotland.

– Vi startade projektet men efter debatten i media som varit och som gjorde att regionen sa upp avtalet så har allt lagts på is på obestämd tid, säger Dick Svennefelt, chef för räddningstjänsten på Gotland.

Debatten som åsyftas är den granskning som gjordes av P4 Gotland i höstas, som ledde till att Region Gotland i början av 2018 valde att säga upp avtalet mellan Länsförsäkringar Gotland och räddningstjänsten. Avtalet som upprättades 2005 hade målet att "utveckla räddningstjänsten på Gotland och stärka det skadeförebyggande arbetet", men har bland annat även gått till tv-apparater och annan teknik på den gamla brandstationen på Klinten.

FIP

Första insatsperson (FIP) innebär att en brandman har beredskap och tillgång till ett mindre utryckningsfordon hela dygnet. FIP kan köra direkt till en olycksplats utan att behöva åka via sin brandstation något som gör att de kan vara snabbare på plats. De kan också göra de första viktiga åtgärderna direkt vid olycksplatsen. Situationer som en FIP kan ställas inför kan vara oerhört påfrestande för den enskilde. Därför ställs det krav på förberedande utbildning, erfarenhet från utryckning och personlig lämplighet för att kunna axla rollen som FIP.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!