Pigge Werkelins park Pannkaksträdet har blivit en vattendelare bland gotlänningarna. Det finns de som älskar den, och de som vill se den rivas. I april 2016 fick byggnadsnämnden in en anonym anmälan om att parken var ett svartbygge då den saknade bygglov.
LÄS MER: Lekträd anmält som svartbygge
Sedan starten 2010 har anläggningen växt sig allt större och i somras gjorde byggnadsnämnden bedömningen att det inte längre handlar om en lekpark, utan en nöjespark – som saknar bygglov. Därför beslutade de att anläggningen måste rivas.
– Vi ser allvarligt på säkerheten. Då måste vi ingripa, sa byggnadsnämndens förre ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) då.
Pigge Werkelin valde att överklaga regionens beslut till länsstyrelsen. De har nu tagit ställning till byggnadsnämndens beslut, och bedömer även de att anläggningen är en nöjespark som kräver bygglov, och avslår därmed Pigge Werkelins överklagan.
– Byggnadsnämnden har tagit helt rätt beslut så vi ser ingen anledning att ändra på det. Det här är en nöjespark, säger länsjurist Britt Silfvergren.
LÄS MER: Domen mot Pigges pannkaksträd – måste rivas
Det var för snart nio år sedan som paret Pigge och Monica Werkelin anlade en lekpark runt ett stort träd i Brissund. Med tiden växte lekplatsen med servering och andra faciliteter och numera tar de även entréavgift. I dag omfattar lekparken en yta på cirka 19 000 kvadratmeter med rutschkanor, linbana, lekträd, fotboll-, volleyboll och bouleplan, parkeringsplats, fotoutställning och servicebyggnader med servering, toaletter och personalutrymmen.
LÄS MER: "Hoppas att Pannkaksträdet blir kvar"
Pigge Werkelin överklagade byggnadsnämndens beslut den 31 augusti i år och yrkade att länsstyrelsen ska häva beslutet och skicka tillbaka ärendet till byggnadsnämnden för omprövning. Han menar att fastigheten är taxerad som jordbruksfastighet och att ägaren därmed har stor frihet att bestämma själv utan särskilda krav vad gäller bygglov.
Länsstyrelsen anser att nöjesparken på grund av sin storlek ska ses som ett självständigt företag och inte en del av ett eventuellt jordbruk.
– De har över huvud taget inte kunnat visa på att varken jord- eller skogsbruk bedrivs på gården, så det håller inte, säger Britt Silfvergren.
Pigge Werkelin är nu skyldig att följa byggnadsnämndens beslut. Så vida han inte överklagar till mark- och miljödomstolen har han åtta månader på sig att återställa anläggningen till ursprungsskick för att slippa betala vite om högst 2 275 000 kronor.
Helagotland.se har sökt Pigge Werkelin för en kommentar.