Ny strategi ska förbättra Gotlands vattensituation

Tekniska nämnden beslutade under onsdagen att ta fram en VA-strategi. Ett dokument som kommer bli oerhört viktigt för att förbättra vattensituationen på Gotland.

Foto: Mattias Forsberg

BESLUT2017-03-22 19:03

Vattensituationen har under lång tid varit en av de viktigaste frågorna för Region Gotland. Under tekniska nämndens sammanträde på onsdagen behandlade man flera olika frågor gällande vattnensituationen. Teknikförvaltningen ska bland annat arbeta fram en VA-strategi tillsammans med konsulten Sweco. I slutet av året hoppas Patric Ramberg, teknisk direktör, att den nya strategin ska vara klart.

– I dag har vi en VA-plan som vi arbetar med som togs fram 2013/2014. Sedan dess har ganska mycket hänt, det är bland annat en hel del förändringar i klimatet. Vi behöver dessutom förbättra den strategiska delen och få en ökad tydlighet med vad politiken har för inriktning och ambitionsnivå, säger Patric Ramberg.

Därefter kommer arbetet med en ny VA-plan att dra i gång. Beslut om den ska förhoppningsvis kunna tas under nästa vår.

– Vi kommer då att ta med den nya kunskap gällande vattenbrist, ny teknik och så kommer planen hantera dricksvatten, spillvatten och dricksvatten. Det är ett helhetsgrepp gällande vattnet, säger Patric Ramberg.

Hur ser du på ert arbete?

– Det är en tajt tidsplan. Men Sweco ligger i startgroparna för att kunna dra i gång, säger Patric Ramberg.

De hoppas att de i år även slipper sänka trycket i de kommunala vattenledningarna. Enligt Patric Ramberg är det en stor anledning till årets bevattningsförbud.

–  Det är tekniskt knöligt och en hel del risker med att sänka trycket. Man kan få ett undertryck och ett sug in som man inte vill ha i ledningen. Om man en gång fått in bakterier, då måste man spola väldigt mycket. Om vi inte har vatten att spola med, då sitter vi på pottkanten, säger Patric Ramberg.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, redovisade även ett uppdrag gällande om det går att anlägga nya våtmarker på Gotland. SGU pekade ut flera platser ön där våtmarker skulle kunna anläggas – vilket fungerar som en typ av vattenreservoar.

Platserna var Slite med Filehajdar, Lärbro, Stånga, Tingstäde samt Klinte med Loggarve.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!