Stor ilska i omsorgen – planerar manifestation

Socialförvaltningens beslut att införa tre semesterperioder för öns omsorgspersonal har väckt starka reaktioner. Under tisdagskvällen möttes omkring ett hundratal av de drabbade.

Kicki Kolsjö Franzén och  Agneta Uddin, hos Hemtjänsten natt i Visby, upprörs över Socialförvaltningens beslut: "

Kicki Kolsjö Franzén och Agneta Uddin, hos Hemtjänsten natt i Visby, upprörs över Socialförvaltningens beslut: "

Foto: Simon Nilsson

Beslutet upprör2018-12-19 06:55

”Vi står inför den tuffaste sommaren någonsin!” Så beskrev Region Gotland den kommande sommaren i ett pressutskick och syftade på vikaretillsättningen. Det är till följd av just svårigheterna med att rekrytera vikarier som socialförvaltningen valt att införa tre semesterperioder.

Men reaktionerna på förvaltningen beslut lät inte vänta på sig. Under tisdagskvällen anordnade fackförbundet Kommunal ett möte i Arbetarrörelsens hus för att diskutera ämnet mer ingående tillsammans med de berörda. Nära tusen medlemmar bjöds in till mötet. Väl på plats var omkring ett hundratal personer och upprördheten hos medlemmarna var påtaglig.

Under mötet diskuterades bland annat åtgärder för nästa steg i frågan kring beslutet om tre semesterperioder. Bland annat skrev ett flertal av medlemmarna under en protestlista. Och dessutom beslutades det, ifall tillstånd ges, att hålla en manifestation på Östercentrum i början av nästa år för att visa sina illvilja till förvaltningens beslut.

Två av dem som medverkade på mötet var Agneta Uddin, skyddsombud på natthemtjänsten i Visby, och Kicki Kolsjö Franzén, på natthemtjänsten i Visby.

– Jag tycker att det är bra att Kommunal samlar ihop oss, och att vi ska ha en manifestation är bra. Men facket har inte svaret på allt. Vi måste gå samman och hjälpas åt. Men ibland hade man hoppats att facket hade lite mer mandat, säger Kicki Kolsjö Franzén till Gotlands Tidningar efter mötet.

Agneta Uddin menar att personalen har rundats av sin arbetsgivare och att man inte fått veta något före beslutet redan tagits.

– Man blir förbannad. Det känns som att de betraktar oss som mindre vetande, säger hon och får medhåll av sin kollega:

– Vi har inte varit delaktiga i att diskutera fram till hur vi ska lösa det. Vi skulle också vilja att allt fungerar som det ska, vi vill också ha vikarier, säger Kicki Kolsjö Franzén.

Både Agneta Uddin och Kicki Kolsjö Franzén anser att införandet av de tre semesterperioderna bara är en droppe som fått bägaren att rinna över. Bland annat nämner de avsaknaden av ledigheten under jul och nyår.

– Man blir väldigt bakbunden. Vi får absolut inte lov att vara lediga kring jul och nyår, och det har pågått ganska många år nu. Livet pågår för oss också. Det är precis som att vi inte räknas, säger Kicki Kolsjö Franzén.

– Det som håller mig kvar på jobbet är mina arbets­kollegor, utan dem skulle jag ha dragit för länge sedan, ­säger Agneta Uddin.

Det är inte bara bland omsorgspersonalen som införandet av tre semesterperioder rört upp känslor. Även fackförbundet Kommunals representanter på Gotland har reagerat starkt på införandet.

– Kommunal är emot det här. Som arbetsgivaren lägger fram det här i sin information utåt så ser det ut som att vi är eniga om det här. Det är vi inte. Vi ser jätteproblem med det här, säger Fia Karlsson, förhandlingssamordnare på Kommunal.

Den förändring som beslutats om görs endast inom socialförvaltningen och gäller enbart för Kommunals medlemmar. Fia Karlsson var en av dem från Kommunal som förde fackförbundets talan under mötet med medlemmarna.

– Medlemmarna är väldigt upprörda och man känner ingen delaktighet.

Enligt Fia Karlsson kommer förslag om exempelvis protestlistor och manifestationer från medlemmarna själva.

– Det finns fler saker som gryr, nu känner man nog att botten är nådd. Man pratar om en attraktiv arbetsgivare men det ramlar inte ned. Det är viktigt att vi får vikarier, tänker man, men de ordinarie har ramlat ned i rangordningen. Vi har hört från flera ställen att: ”jag skiter i det, jag säger upp mig”.

Vad hoppas ni ska hända nu?

– Att personalen blir lyssnad på. Vi ser att man kan ha två semesterperioder om man har en ordentlig planering. I den bästa av världar lyssnar arbetsgivarna på sina medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!