Privata aktörer vill göra regionens jobb

Regionen föreslår själva en nedläggning av det egna bolaget Inspiration Gotland. Arbetet har inte fungerat tillräckligt bra och har inte heller nått upp till näringslivets krav. Nu vill privata aktörer gå in.

Besökare. Turistbyrån på Donners plats har två heltidsanställda plus säsongspersonal. I går fick de besök av Ingela och Lars Sidefors från Stockholm som just nu hälsar på släktingar på Gotland.

Besökare. Turistbyrån på Donners plats har två heltidsanställda plus säsongspersonal. I går fick de besök av Ingela och Lars Sidefors från Stockholm som just nu hälsar på släktingar på Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Besöksnäringen (GA)2017-05-09 09:51

När Inspiration Gotlands förra vd Cecilia Österlind strax före årsskiftet slutade blev det droppen. Styrelsen begärde att ägaren Region Gotland skulle utreda hela verksamheten. Nu föreslår en rapport att bolaget, som förra året kostade regionen drygt nio miljoner kronor, läggs ned.

– Det saknas tydligt ledarskap och man har inte haft kontinuitet. På tre år har det varit fyra vd:ar, säger Jonas Beltrame-Linné.

Han är kommunikatör på regionen och ingår i den grupp som utrett arbetet i bolagets fem verksamhetsgrenar; turistbyrån, inflyttarbyrån, convention bureau, evenemangslots och företagslots.

Utredningen pekar på brister i sättet att arbeta. Det var tänkt att de olika delarna skulle samarbeta. Så blev det inte.

– Tanken har varit att jobba över gränserna, men det har varit stuprör på alla håll, säger Jonas Beltrame-Linné.

Som exempel nämner han stora evenemang, som kommit hit tack vare Gotland convention bureau.

– Turistbyrån hade kunnat försöka få hit dem och deras familjer, och inflyttarbyrån kunde ha tagit en tydligare roll och lockat dem att flytta hit, säger Jonas Beltrame-Linné.

Han menar också att det, förutom antalet besökare till turistbyrån, har saknats dokumenterad statistik för verksamheterna.

En viktig del för Inspiration Gotland har varit varumärkesarbetet. Här pekar utredningen på en klyfta mellan resultat och förväntningar från det gotländska näringslivet.

– Uppdraget har varit för tungt och har tyngt alla avdelningarna. Näringslivet förväntar sig mer kring varumärkesarbetet, säger Jonas Beltrame-Linné.

Hanna Wiman, vd på Strand hotell, håller med om kritiken. Framför allt när det gäller bristen på satsningar i marknadsföring utomlands.

– Vi har inte gjort vad vi har kunnat och gått miste om möjligheter. Risken när man gör för kortsiktiga satsningar är att man inte får full effekt och att pengarna kastas i sjön, säger Hanna Wiman.

Företagaren Mikael Erixon i Stenkyrka tycker att det är bra att organisationen för regionens bolag nu ses över.

– Jag tror att det är bra om de privata näringarna går in och hjälper till, säger han.

Regionens arbetsgrupp föreslår nu att Inspiration Gotland läggs ner och att delar av verksamheten hamnar under regionstyrelsen, eller läggs ut på privata aktörer.

– Vi ska träffa externa aktörer den här veckan, säger Jonas Beltrame-Linné.

Såväl Tillväxt Gotland som Gotlands förenade besöksnäringar, GFB, har visat intresse.

– Vi ser att vi kan gå in och hjälpa till med destinationsmarknadsföringen. Det är olyckligt att det blev en paus i de kampanjer som varit, säger Carin Sjöberg, ordförande för GFB.

Tillväxt Gotland anser att verksamheten kan drivas både billigare och med större engagemang. I dag träffar de regionen.

– Delar av befintligt besöksnäringsliv gör en del av det arbete som Inspiration Gotland gör, det är dubbelarbete, säger ordförande Lars Andersson.

Regiondirektör Peter Lindvall vill avvakta utredningen i sin helhet, men håller med om kritiken:

– Vi vet att vi behöver förstärka varumärket utomlands och att antalet internationella gästnätter inte ökar i den utsträckning vi vill, säger han.

Fakta:

Inspiration Gotland AB, helägt av Region Gotland, bildades 2012.

Turistbyrån: 2 anställda, plus extra säsongspersonal. Regionens kostnad 1 464 525 kronor för 2016.

Inflyttarbyrån: 1,5 anställda. Kostnad 1 557 599 kronor.

Convention bureau: 2 anställda. Kostnad 334 265 kronor.

Företagslots: 1 anställd. Kostnad 680 776 kronor.

Evenemangslots: 1 anställd. Kostnad 611 194 kronor.

Gemensam administration: 1 anställd för marknadsföring och kommunikation. 1 vd för bolaget. Kostnad 5 298 153 kronor.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!