Kostnaderna för efterbehandlingsåtgärder på Gotlands soptippar innebär en rejäl ekonomisk smäll för Region Gotland och tekniska nämnden.
Beskedet har tagits emot med överraskning.
– Det här är en kostnadsbomb vi har framför oss, en slags miljöskuld, sade Eva Nypelius (C) i samband med att Regionstyrelsen sammanträdde under tisdagen.
– Vi har inte tagit höjd för dessa kostnader, sade regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin.
Under onsdagen sammanträdde tekniska nämnden.
– Jag kan inte svara för hur klar man har varit över att det kommer komma en smäll. Vi vet att vi har en stor miljöskuld i våra gamla tippar, sedan tror jag inte att alla har varit medvetna om hur den smällen skulle se ut. Vissa har säkert varit medvetna om det, andra har inte varit det, säger regionens tekniske direktör Patric Ramberg.
Känner ni att ni har bra grepp om vilka summor det handlar om?
– Ja, vi känner att vi har ganska bra grepp om det.
I år räknar man med att den kostnad som förs upp i tekniska nämndens resultaträkning blir 38,2 miljoner kronor, men att det med framtida åtgärder uppskattningsvis kommer röra sig om cirka 107 miljoner kronor totalt.
– 107 miljoner kronor är summan som vi har pratat om. Den summan kommer att behövas, men vid ett senare tillfälle när vi har analyserat ett antal delar bättre och vet exakt vad de kommer att kosta, säger Patric Ramberg och fortsätter:
– Det kommer ta ett bra tag innan vi är klara med alla utredningar, det kan tänkas att vi hamnar på en högre summa eller en lägre summa.
Känner ni er tillfreds att ni har gjort en så god uppskattning som kan göras i nuläget?
– Just precis, så är det.
Mångmiljonsmällen medför ett stort underskott för tekniska nämnden, vars ekonomi redan är ansträngd. Hur det ska tacklas i form av eventuella besparingar fanns på onsdagen inget svar på.
– Konsekvensen av det här kommer nämnden få ta ställning till i augusti, när det verkligen kommer att synas i röda siffror i vårt bokslut, säger Patric Ramberg.