Länsstyrelsen: "Har ingen möjlighet att kräva att släken ska tas bort"

Länsstyrelsen slår ifrån sig föreningarnas kritik och menar att det visst är möjligt att få stöd för att transportera bort släken.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

BESVARAR SLÄKE-ILSKAN2019-05-11 12:28

– Från och med i år ställer vi krav på att projekten ska ha en plan över vad de ska göra med släken inom projekttiden, så att den inte lämnas på stranden. Den del av Lova-stödet som innefattar släkeskörd är helt fokuserad på näringsrening, och att få så mycket kväve och fosfor ur Östersjön som möjligt för varje skattekrona, skriver Pia Lindberg och My Mattsdotter Björk på Länsstyrelsens miljö- och vattenenheten, i ett mejl till GT.

I år har 16 projekt, samtliga i syfte att skörda släke, beviljats statliga medel från det lokala vattenvårdsprojektet. Det totala stödbeloppet för de gotländska städprojekten uppgår till nästan 1,3 miljoner kronor.

– Kostnader före eller efter projektets start och slut är inte stödberättigade. Således kan vi inte ge stöd för att transportera bort släke som skördats innan projektet startade. Det är inget nytt utan har funnits i förordningen sen 2009, skriver Pia Lindberg och My Mattsdotter Björk.

– Vi har vid tillsyn av projekten sett att det i flera fall lämnats släke i högar nära vattnet, släke som legat kvar efter att projekten avslutats, därav våra hårdare krav på omhändertagande av släken, då den annars kan brytas ner och läcka näring tillbaka till havet. Vi har ingen möjlighet att kräva att släken ska tas bort när Lova-projektet väl avslutats.

Enligt strandföreningen vid Vitviken har länsstyrelsen, med hänvisning till strandskyddsregler, hävdat att släken ska transporteras 100 meter bort.

– Det är inte strandskyddsreglerna vi lutar oss emot när vi kräver det inför ett nytt Lova-projekt. Vi vill helt enkelt inte att släken ska läcka för mycket näring till havet, eller andra vatten, menar Pia Lindberg och My Mattsdotter Björk.

Vad hade varit den bästa lösningen menar ni?

– Den bästa lösningen, som vi ser det vore, att fler jordbrukare blev intresserade av att ersätta konstgödsel med släke. Och att lokala aktörer som drar nytta av att de gotländska badstränderna blir fria från släke visar ett större intresse för att bidra med stöd till föreningarna som genomför släkeprojekten. Plus att det kanske fanns någonstans dit ideella föreningar kunde transportera och lagra skördad släke för att få bort det från stränderna inom projekttiden, skriver de i mejlet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om