BILDER: Muramaris: Återuppbyggnaden har börjat

- Nummer ett är att täta och väderskydda fastigheten. Det måste bli tätt innan vintern kommer.

14 november 2013 14:15

Nu påbörjas återuppbyggnaden av byggnadsminnet Muramaris som eldhärjades svårt i januari i år. Det gäller att förhindra nedbrytningen av huset så att man kan börja bygga upp och återställa fastigheten igen, förklarar Ingemar Hübner som är arbetschef på Byggnadshyttan.

 

"Kan inte bli mycket värre"
Byggnadshyttan har skrivit ett kontrakt på att genomföra den första etappen av bygget och då gäller det att få tätt så att man kan hålla fukten borta från fastigheten. På plats på byggnadsställningarna i ruinerna står byggnadsarbetarna Leif Ekengren och Curth Klasén.

- Med sådana här jobb syns det ju att man gör något. Det kan inte bli så mycket värre än det här, säger Leif Ekengren och pekar på de svårt eldhärjade murresterna.

Det brådskar, för innan vintern måste arbetet vara klart. Annars finns det risk att de murrester som finns kvar sprängs av fukt och köld. Det som står på schemat just nu är att täta alla fönster och dörrhål med skivor. Dessutom ska man bygga ett mellanbjälklag över biblioteket på huset.

- Har man väl klätt in det kan man jobba lugnt sen, förklarar Ingemar Hübner.

 

Näver från Finland
På fredag kommer en leverans av virket till bjälkar och takkonstruktion. Bjälkarna kommer därefter att kläs in på gammalt vis med näver som skyddar mot röta. Näver har Byggnadshyttan beställt från Finland.

- Vi har de gamla originalritningarna kvar och försöker hålla oss till dessa så långt det är möjligt, berättar Ingemar Hübner.

Ingemar Hübner säger att det känns intressant och spännande att få ta del av återuppbyggnaden av byggnadsminnet.

- Huset är ju en klenod för ön, säger han lyriskt.

Rätar ut och lagar
Arbetet går ner på minsta "skruv- och mutternivå" förklarar Ingemar Hübner. I somras skottades alla rasmassor ut för hand och där hittade man mycket detaljer som kan återanvändas.  

- Vi rätar ut, lagar eller nytillverkar.

Arbetet med att bygga upp fastigheten är lärorikt, säger Ingemar Hübner.

- Man lär sig mycket på vägen, det är alltid nya grejer som uppstår. Det är verkligen jättekul att få vara med om ett sådant här projekt. Nu har vi lyckats få både ringmuren, domkyrkan och Muramaris på vårt bord. Det var kul att de valde att jobba med oss.

Kostar 15 miljoner
Återuppbyggnaden beräknas kosta omkring 15 miljoner kronor, och den första etappen landar på ungefär en miljon kronor. Finaniseringen är inte klar, men Stefan Amér som företräder ägarfamiljen har sagt i en tidigare intervju i GT:

- Vi börjar med att lägga undertaket och täcker det med tjärpapp. Får vi in mer pengar så kan vi börja planera att täcka det med skiffer som det var tidigare.

Så jobbar vi med nyheter