De har skapat sitt drömboende i Visby innerstad

–Jag kan fortfarande inte fatta att det är sant att vi äger det! Vi köpte huset för sex år sedan. Det är ett sådant ansvar, det är en del av Visby, säger Richard Kylberg och tittar på hustrun Catrin som nickar instämmande.

SPRINGBRUNN. Intill orangeriet står den sten, som blev en fontän, som uppdagades när garageuppfarten gjordes om.

SPRINGBRUNN. Intill orangeriet står den sten, som blev en fontän, som uppdagades när garageuppfarten gjordes om.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

BILDER2015-09-02 08:00

Vi sitter i ett nybyggt orangeri, som Richard även använder som dagsljusateljé, inne på en innergård i Visby. Orangeriet ligger bakom port och plank intill ett rosa 1700-talshus på Södra kyrkogatan. Det är varmt och den nyplanterade vindruvsrankan klättrar ivrigt upp längs ena väggen. På andra sidan hänger en antik gobeläng och på de långa sofforna ligger antika, indiska saris ihopsydda lager på lager till plädar. Färgerna är varma och temperaturen likaså.

Richard förklarar hur viktigt han tycker det är att få fram en karaktär på ett hus. Men att även om ett gammalt hus ska vårdas och bevaras så måste det få växa in i framtiden.

–Ett hus har en själ så därför måste man lyssna in platsen först.

Vintertid bor de i Stockholm där Catrin driver familjeföretaget Idylliens webshop och Richard driver designbyrån Blink vilken bland annat designat SAS nya markplan, markmiljöer och lounger. De båda tvillingdöttrarna arbetar också på olika sätt inom familjföretaget Idyllien, både med design och produktutveckling.

Familjen Kylberg består, förutom av Richard och hustrun Catrin, även av 20-åriga tvillingdöttrarna Elise och Elinor samt dottern Leia som i våras gick bort i cancer, 13 år gammal. Att köpa det stora rosa huset från 1729 och att skapa Idyllien, som är inrymt i husets bottenvåning, blev ett sätt att ta tillvara på nuet. Ett positivt projekt som de kunde samlas kring när Leia var sjuk.

–Vi är inte sådana som bara pratar om våra drömmar utan vi agerar. Därför bestämde vi oss för att ändra på våra liv för att kunna tillbringa mer tid på Gotland. Man måste våga välja väg, säger Catrin allvarligt och dröjer lite på orden.

Utanför orangeriet porlar springbrunnen. Den kom till av en slump då en rund, urhuggen sten dök upp när den tidigare trista, asfalterade innergårdsparkeringen genomgick en drastisk förvandling förra året. Stenen undersöktes noggrant av en arkeolog som sedan gav klartecken till att den kunde användas till en springbrunn. Den lockar till sig småfåglar som vill ta sig ett bad i värmen. I dag är den forna parkeringsplatsen en stenlagd innergård med medelhavskänsla i två etage där lyx samsas med mycket enkla lösningar. Vattnet glittrar blått i saltvattenspoolen och även om all upptänklig teknik ligger under stenplattorna och ger uteplatsen en mängd nyttjandemöjligheter så är till exempel uteduschen enklast tänkbara. En lastpall med sten och en vanlig trädgårdsslang.

Detsamma gäller inomhus där allt är utsökt renoverat. Handdrejade, specialdesignade handfat i badrummet, antika tyger och smarta skjutdörrar som spar utrymme. Golvet är exklusivt, gjort av ek från franska godsvagnar från 1800-talet som får samsas med superenkla garderobslösningar i form av en hängande rundstav från taket och köksskåp av MDF-board som helt sonika lackats.

Att vistas en stor del av året på Gotland är något som hela familjen tycker är mycket viktigt. Richards morfar kommer från Gotland och de har under många år hyrt morbroderns hus uppe på Klinten men efter ett tag blev längtan till att äga något eget stor.

–Först letade vi efter en sommarstuga men så kände vi att vi även ville driva något själva, inte bara vara turister. När vi är här på Gotland så bara arbetar vi, jämt. Barnen lekte affär när de var små och började med att sälja vykort som de själva ritat och så har det fortsatt. Man kan säga att nu leker vi allihop affär men vi har väldigt roligt trots att vi aldrig är lediga, säger Richard och skrattar.

Gotland är med andra ord en betydelsefull plats i hela familjens liv och de har därför alltid kallat Gotland för Idyllien.

–Det har varit något av ett kodord för oss, säger Richard med ett leende och slår ut med handen mot ljuden från innerstan, livet utanför innergårdens plank.

–Visby är som en fantasivärld, utbrister han och fortsätter ivrigt:

–Gotland är för oss en plats där man får kreativ energi. Här hinner man tänka tankar som man inte hinner annars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!