De renoverade sitt drömhus

I ett köksfönster ser man havet på nära håll och i det andra Strandridaregården.
– Här sitter vi ofta och tittar på fartyg och örnar över viken, säger Olle Bobjer.

Strandfynd. Skapar hemkänsla.

Strandfynd. Skapar hemkänsla.

Foto: Magdalena Olsson

BILDER2015-03-18 08:00

Olle Bobjer och Kate Viberg bor i ett hus från 1907 i Kyllaj i Hellvi. Huset har en flygel i vinkel och där får de en skyddad uteplats vänd mot havet. Än så länge blåser det snålt därifrån och i trädgården väntar humle, havtorn, örter och mycket annat på värmen från vårsolen.

– Jag växte upp 500 meter bort och lärde mig simma nere vid den här stranden. Jag har alltid velat komma tillbaka hit, berättar Kate.

Det var en av gångerna när de besökte släkten i Hellvi som de fick reda på att ett hus i närheten var till salu.

– Plötsligt fanns chansen bara där, säger Kate.

Kate och Olle träffades när de jobbade på Arbetarskyddsstyrelsen i Stockholm på 70-talet. Kate i labbet och Olle med ergonomi. De skaffade ett första gemensamt hus i Bromsten i Västra Stockholm, jämnårigt med det hus de nu bor i på Gotland.

Huset i Stockholm renoverade de till stor del på egen hand. En nyttig erfarenhet som innebar att de visste vad de gav sig in på när de köpte huset i Kyllaj 2003.

– Vi förstod att det skulle ta tid. I Stockholm gjorde vi det mesta själva, nu har vi tagit en del hjälp, men vi har planerat allt själva, säger Olle.

Efter sex år med omfattande renoveringar flyttade de in i sitt nya hem. Helhetsintrycket är ljust, luftigt och rymligt efter ändringen till öppen planlösning.

– När vi kom hit var det små rum och dörrar över allt. Klokt förr, då kunde man stänga ute frosten och hålla värmen i det rum där man var. Men vi ville öppna upp och få in mer ljus, säger Olle.

Renoveringen har inneburit många steg, dit hör att riva väggar, takpapp och många lager av tapeter. Att isolera hela huset, och att dra in golvvärme i köket. Olle och Kate har elvärme men i första hand eldar de i den gamla vedspisen i köket och de båda kakelugnarna. Den ena fanns i huset från början, den andra som är från samma tid, har de köpt begagnat.

– Det blir en fin och jämn värme som varar länge, säger Kate.

Väggar och tak har ljusa färger. Olle visar en fin detalj, i alla rum är fönsternischerna vinklade, på så sätt kommer det in mer ljus. Han är från Bergslagen och flyttade Stockholm för jobb. Nästa steg till Gotland var inte så stort. Sommartid har han och Kate och barnen varit mycket i Kyllaj för att hälsa på Kates släkt.

– Det var kärleken som fick mig att vilja flytta till Gotland. Här har jag alltid trivts och känt mig välkommen, människor är trevliga och generösa.

Olle växte upp nära Mälarens vatten och att vatten finns nära betyder mycket. I Valleviken har han ett annat renoveringsprojekt.

– Där har jag en gammal segelbåt från 1899. Jag pysslar också med en eksnipa och en bil från 1934, berättar han.

Olle pensionerade sig i samband med flytten till Gotland. Innan det har han forskat i ergonomi och disputerat i handens grepp och funktion. Med den kunskapen har han utvecklat Bachos handriktiga ergonomiska verktyg.

– Innan det var man mest inriktad på hur verktygen såg ut framtill, men anpassningen så de ligger bra i handen blev en uppskattad utveckling, berättar han.

Uthuset, tidigare drängkammare, tvättstuga och kölnu (där man torkade malt till gotlandsdricka) har de renoverat till gäststuga. Även där var isolering en viktig åtgärd.

–  Det låg entrysar (enekvistar) i väggar och golv, berättar Kate.

Ladugården har de delvis byggt om till väv- och textilateljé. Där har Kate numera gott om utrymme för sitt stora intresse. I det som var den öppna passagen där man red in med häst och vagn har de byggt in en glasdörr och på båda sidor stora fönster som släpper in mycket ljus i ateljén.

När Arbetslivsinstitutet omorganiserade försvann Kates tjänst som laboratorieassistent. Då valde hon att studera vidare till textillärare. Nu undervisar hon barn i Fårösund och i Lärbro i klasserna 2-9. Många generationer av Kates släkt har jobbat på sjön och inom kalkindustrin.

Flera av kvinnorna ägnade sig åt textilt hantverk. I köket hänger en provtavla med vackra små broderier som Kates mamma har gjort.

– Farmor var sömmerska och reste runt mellan gårdarna på Gotland, berättar Kate.

Nu är det mesta i ordning i huset. Glasverandan på framsidan står på tur, men än så länge är den en bra kallförvaring vintertid.

Snart är det varmare tider och då är verandan en fin plats där man har utsikt över havet. Till påsk kommer barn och barnbarn på besök.

–  De trivs här och tycker om att bo i flygeln, berättar Kate.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!