Stor sjöräddningsövning utanför Gotland

Under fyra dagar i oktober står Gotland värd för en stor sjöräddningsövning. Nu är första övningsdagen avklarad och media bjöds in för att höra hur det hade gått.

"Vinden gör att vi får mer kraft i helikoptern så den gör oss ingenting. I verkligheten är det sällan så här fint väder utan då är det mitt i natten och väldigt dåliga väderförhållanden", säger Henrik Ekroth, pilot hos Sjöfartsverket.

"Vinden gör att vi får mer kraft i helikoptern så den gör oss ingenting. I verkligheten är det sällan så här fint väder utan då är det mitt i natten och väldigt dåliga väderförhållanden", säger Henrik Ekroth, pilot hos Sjöfartsverket.

Foto: Malin Stenström

bilder2016-10-10 16:55

Övningen sker i samverkan mellan Sjöfartsverket och Kustbevakningen som använder sina helikoptrar, flygplan och fartyg.

De fyra övningsdagarna delas upp i ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass som tar cirka två timmar vardera. Förmiddagsscenariot är att undsätta en haverist som här figureras av Kustbevakningens fartyg 003. Till undsättning har det kommit tre helikoptrar, en från Visby, en från Stockholm och en från Ronneby.

Syftet med övningen är bland annat att träna på Aircraft Coordinator, ACO. Det är när en av de flygande enheterna under en räddningsinsats får funktionen som räddningscentralens "side-kick".

Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg, JRCC, som är motsvarigheten till SOS Alarm, tar emot larmen. De sitter som ett nav och kommunicerar med alla enheter ute på plats.

I dag var uppgiften att vinscha ned en docka, en ganska enkel övning men det är inte svårigheten i de fysiska uppgifterna som sätts främst under de här dagarna, utan det är kommunikationen och samverkan mellan alla flygenheter.

Det var starka vindar till havs under övningen, så mycket som 22 meter per sekund och 2,5 meter höga vågor, men relativt god sikt och allt har gått bra.

Övningarna är relativt enkla men det är själva proceduren omkring som är huvudpersonen i det hela.

– Har vi inte klarat av det i det här vädret så blir det väldigt svårt i skarpt läge en novembernatt, säger Nicklas Bankert, ytbärgare, Sjöfartsverket.

Han är den som har iscensatt och planerat övningarna och sammanlagt är ett 40-tal personer inblandade, inklusive räddningscentralen i Göteborg.

Det är bara svenska enheter som deltar, men under till exempel Estoniaolyckan kom det enheter från andra länder och därför kommunicerar de på engelska för att också träna på den biten.

Sjöfartsverket har i uppdrag att på nationellt vatten komma till undsättning inom 60 minuter och 90 minuter på internationellt vatten, men alla enheter som kan ska sluta upp. Regeln är att närmast olycks- eller haveriplats åker. Ofta är det också handelssjöfarten, som dock inte har några representanter i den här övningen.

Det ska också vara sökövningar då ett antal dockor, utlagda någonstans i havet väster om Gotland, ska lokaliseras och vinschas upp.

Nu är det tre övningsdagar kvar, den 13, 24 och 30 oktober.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om