Texten kommer från bilagan Bo Bra
För några år sedan fick Philip Willners veta att en bekant hade för mycket skog vid sitt fritidshus.
– Det var furor som de inte ville ha kvar. En del av dem var mycket storvuxna och flera hundra år. Först tänkte jag ha träden till ved, men när jag fick se vilket fantastiskt fint virke det var, så fick jag idén att bygga ett bulhus.
En bekant hjälpte honom att fälla träden och med transporten till brädgården som sågade till brädorna. Efter ett års eget arbete, bräda för bräda enligt typisk traditionell teknik, stod det första bulhuset klart 2007.
Men en viktig skillnad jämfört med vikingatidens boningar är att Philips hus är ett garage. Framsidan av huset är en klassisk svängbar garageport, snyggt dold bakom brädorna.
–Det blev faktiskt jättebra, och fungerar precis som jag vill. Det visar lite av hur jag är. Jag vill helst kämpa för saker och helst göra dem hela vägen från början.
Bulhus är det gotländska namnet för skiftesverk. Förr var det ett vanlig sätt att bygga och som passade på Gotland där träden ofta inte är så högväxta. Husbygget börjar med att man reser stockar med uthuggna skåror. I dem för man ned brädorna, staplade en efter en. Spik är med andra ord överflödigt.
– Tätningen har jag gjort med lammull doppad i tjära, det fungerar väldigt bra, berättar Philip Willners.
Allt jobb för hand har gett honom funderingar om hur husbyggare tänkte förr i tiden.
– Min teori är att de reste husen där de hade fyra bra furor som naturligt stod så de kunde bilda de fyra hörnen i ett hus, utan att man fällde dem. På så sätt så fick de en stadig grundkonstruktion på köpet.
Att bygga ett helt hus, från träd på rot till vikingainspirerade utsmyckningar på taket, var inte något som avskräckte.
–Jag är utbildad byggnadsingenjör och med det har jag kanske fått med mig ett visst sätt att tänka. Jag är ganska praktisk och handlingskraftig när det gäller.
Men man behöver inte ha en utbildning. Om man är motiverad och verkligen vill bygga ett hus själv, så går det menar han. Men det gäller att vara noggrann redan från start:
– Man måste förstå hela huset och bygga på rätt sätt redan från början. Och så måste man tänka på att huset rör på sig. Viktigaste av allt är att inte få in vatten, att tänka avrinning och rätt vinklar, säger Philip Willners.
När Bo Bra följer med runt och granskar huset så visar det sig finnas ytterligare en detalj som avsöjar att bygget är utfört i nutid. De ovanligt kraftiga glasen i fönsterrutorna.
– De här rutorna kommer inte att gå sönder i första taget. Det är skottsäkert glas som jag köpt vid utförsäljning hos posten.
När första huset stod klart fick han ett nytt erbjudande. Den här gången var det träd vid Svaidestugan som behövde avlägsnas. Bygget av bulhus nummer två kunde börja.
Huset blir bostad för deltagarna i Philip Willners kurser i skinnhantverk.
Bulhusen ramar in gårdsplanen och parkeringen framför Skinnverkstan, där Philip Willners tillverkar och säljer skinnprodukter.
1987 flyttade han och Lene till 1800-talshuset i Bringes i Norrlanda. Året innan startade han företaget Skinnverkstan.
– Första tiden hade jag en ombyggd rullstol bakom en cykel när jag transporterade mina saker för att sälja dem, berättar Philp Willners.
Bland många är han känd just i cykelsammanhang och speciellt som arrangör av loppet Gotland 360 som han och ideella krafter i september arrangerar för 9:e året. Deltagarna kommer från hela världen.
– Det är ett otroligt kul projekt att gå och grunna på och hitta lösningar till. Jag är ju egentligen inte någon cyklist, men man kan nog säga att jag är påhittig.
Däremellan, varje tisdag från maj-augusti, hittar Philip Willners och andra cykelentusiaster nya turer runt Gotland. Målet är att pricka av 92 socknar och kyrkor.
I farstun hemma hos Philip Willners hänger hjälmar av alla sorter. Vad få kanske vet är att han även är hängiven skateboardåkare och en av landets pionjärer på freestyleskidåkning.
– Jag var med och tävlade precis i starten, i början på 80- talet. I Japan och Australien bland annat. Det var fantastiska miljöer och en speciell upplevelse.
En av väggarna i bulhusgaraget pryds av en lång rad med cyklar. Philip rullar fram ytterligare en. En riktig klenod som påminner om de första trampcyklarna.
–Det är en cykelentusiast i Christiania som har byggt den. Jag har gjort skinndetaljerna på stänkskydden och handtagen, visar Philip Willners.