Biltvätt på gatan kan vara olagligt

Våren är kommen och många vill tvätta av bilen efter månader av slask och smuts. Men det spelar stor roll var du gör det, och allra värst är det på gatan hemma.

Mattias Gerdin är miljöskyddsinspektör vid Region Gotland.

Mattias Gerdin är miljöskyddsinspektör vid Region Gotland.

Foto: Eleonor Svensson

Biltvätt2019-03-23 09:10

När bilen ska tvättas är det fortfarande många som drar fram vattenslangen eller högtryckstvätten och spolar av bilen hemma på uppfarten. Men det är det absolut sämsta stället att tvätta bilen på med hänsyn till miljön och vårt vatten.

– Det finns inget förbud eller sanktion om man tvättar bilen på gatan. Men man ska ju inte göra det, och det sämsta är att stå på gata och tvätta med kemikalier där det rinner ner i en gatubrunn och sedan direkt ut i havet. Det ska man inte göra, säger Mattias Gerdin, miljöskyddsinspektör vid Region Gotland.

Det som följer med ut i dagvattensystemet är inte bara de bilvårdsprodukter man använder, utan också allt som slitits upp från vägar eller på annat sätt hamnat på bilen.

– Det är rätt mycket som kommer från bilen som bidrar till föroreningar, som tungmetaller och så. Och tvättkemikalierna använder ju också dåliga saker, så där gäller det att välja medel som är biologiskt nedbrytbart, säger Mattias Gerdin.

Hos branschorganisationen Svenskt vatten marknadsför man en biltvättarhelg i april för att belysa problemet.

– Precis på samma sätt som att du inte ska spola ut färgrester i handfatet eller slänga läkemedel i toastolen så ska du inte tvätta din bil på gatan, utan på en organiserad biltvätt, säger Dag Löfgren, kommunikationschef hos Svenskt vatten.

– Det är en slags omsorg om miljön och ett ansvarsfullt beteende. Det finns ju faktiskt alternativ, fortsätter han.

Han menar också att man på vissa håll även hävdar att tvättning på gatan skulle kunna bryta mot lagen.

– Det finns ingen utrycklig lag som förbjuder det, men det finns en del som hävdat att man med stöd av miljöbalkens allmänna hänsynsregler kan göra en tolkning att man inte får göra så, säger Dag Löfgren.

Erik Jonsson från Roma tvättar ibland hemma när det inte är bevattningsförbud, då han saknar tvättanläggningar i närheten. Men under onsdagen var han i Visby och passade på att tvätta bilen vid en av stadens gör det själv-tvättar.

– Den här formen av biltvätt hoppas jag kommer fler ställen. När jag tvättar hemma rinner det ju rakt ner, och jag har egen brunn, så det borde ju återkomma till mig, säger Erik Jonsson.

Och för den som inte har möjlighet att ta sig till en biltvätt finns det ett alternativ som åtminstone inte är lika illa som att tvätta på gatan.

– Om man måste tvätta bilen hemma så stå på en gräsmatta där vattnet rinner ner i backen och där det åtminstone finns någon slags filtrering, säger Mattias Gerdin.

Det står i miljöbalken

"Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön." (2 kap §3)

Miljöbalken riktar sig till alla och förutsätter att varje enskild individ tar sin del av ansvaret för påverkan av miljön och människors hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!