Trafikplatsen är tidvis väldigt ansträngd när trafik från hamnen och färjorna i ena riktningen ska samsas med trafik till och från både länsstyrelsen och Region Gotland. En cirkulationsplats skulle kunna lösa trafikflödet långt bättre än de trafikljus som finns där idag. Men för att kunna bygga en cirkulatsionplats krävs mer yta. Och på den ytan står biotopskyddade träd, som inte får huggas ner hur som helst.
– Det går en lång allé utmed vägen Visborgsallén. Och alléer är biotopskyddade, säger Henrik Johansson, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland.
Allén ser för gemene man ut att sluta där Visborgsallén möter Langs väg, men så är faktiskt inte fallet.
– Om en allé är lite sönderkapad, med träd som försvunnit men det finns en rest lite längre bort, då är den resten också skyddad. I det här fallet är det så att Visborgsallén fortsatte till korsningen Allégatan-Stenkumla väg för länge sedan. Och det står en del träd kvar från den allén men de är på andra sidan färjeleden nu. Så de har ett skydd nu, säger Henrik Johansson.
För att få bort de aktuella träden krävs dispens från länsstyrelsen. Vilket kan gå igenom om man har goda skäl. Ofta får man också plantera träd någon annanstans som kompensation för att ta ner de aktuella träden, om dispensen går igenom. Henrik Johansson kan inte uttala sig kring om det är troligt om en ansökan skulle gå igenom eller ej, eftersom det är ett arbete som görs efter att ansökan kommit in. Men en tidigare dispens som gått igenom är vid korsningen Allégatan-Stora törnekvior.
– Där byggdes en rondell för några år sedan och då fick man ta ner några oxlar. Vi tyckte då att det var okej för att lösa trafiksituationen. Då fick man krav på att komplettera med ett par träd, och man förstärkte vid Allégatan där det tidigare försvunnit träd och planterade i de luckorna.