Lättnaden: ”Det handlar om att rädda liv”

Efter söndagens Birkagala på Wisby Strand stod det klart: målet att samla in 400 000 kronor var nått. Nu kan Birkagården ha öppet året ut. ”Insamlingen har gett oss andrum att ta fram en ny lösning”, säger Inger Harlevi.

"Nu vet folk att Birkagården finns", säger Tommy Wissing.

"Nu vet folk att Birkagården finns", säger Tommy Wissing.

Foto: Eleonor Svensson

Birkagården (GA)2018-05-29 11:00

Dagen efter galan är stämningen uppsluppen och hoppfull på Birkagården. Tommy Wissing är föreståndare sedan starten 2005.

– Härifrån gick 40 gäster och frivilligarbetare på galan, kyrkan bjöd på biljetter. Birkagårdens Änglar har gjort ett fantastiskt jobb, de har driv, ett stort kontaktnät och framförallt ett stort hjärta.

Han poängterar betydelsen av insamlingen:

– Pengarna ska gå till personal, vi är garanterade att hålla öppet året ut.

De GA möter på Birkagården, gäster, volontärarbetare, föreståndare, nämner alla stödet. Gotlänningarna bryr sig om och vill hjälpa till.

”Nu vet andra att vi finns”, är en mening som återkommer bland gästerna, morgonen efter galan.

Sedan starten har Robert Emanuelsson deltagit i dagverksamheten och är glad över stödet.

– Det handlar om att rädda liv. I det långa loppet, att ingen ska frysa ihjäl utomhus. Jag bor på landet, men även om jag mår dåligt så tar jag bussen hit. Jag mår alltid bättre efter att jag har varit här, än innan.

Den sociala gemenskapen på Birkagården ger en trygghet för många gäster.

– Birkagården betyder allt för mig. För oss som mår psykiskt dåligt betyder det så mycket att ha ett ställe att gå till, dricka kaffe och prata med andra, säger gästen Siri Mårs.

Idag arbetar fem heltidsanställda och fem frivilliga på boendet. Till sommaren ökar antalet nattgäster, då många får flytta ut från tillfälliga vinterboenden.

– I natt sov elva personer här, vintertid är det sex till åtta gäster. Dagverksamheten är större, då kommer 30 – 70 personer hit i olika omgångar, säger Tommy Wissing.

Nyligen var Birkagårdens personal på studiebesök hos Stadsmissionens härbärge i Stockholm.

– De har öppet dygnet runt, ingen behöver gå ut i kylan. Om vi hade mer personal skulle vi också kunna ha längre öppettider, säger han.

Inger Harlevi arbetar med Birkagården både i styrgruppen för Birkagårdens änglar och domkyrkoförsamlingen.

– Vi har sett en generositet hos gotlänningarna, privatpersoner, föreningar och företag, som visar att Birkagården angår alla, säger hon.

Ett första möte med socialnämnden om Birkagårdens framtid har redan skett.

– Vi har resonerat med domkyrkoförsamlingen kring en modell för finansiering, som båda parter är positiva till. Senast efter sommaren bör ett beslut ha fattats, säger socialnämndens ordförande Håkan Ericsson.

Birkagården

Drivs sedan 2005 av Svenska Kyrkan, Region Gotland, Röda korset och föreningen Vägen - Hela människan.

Regionen står för fastigheten samt hyran för de gäster som inte kan betala själva, domkyrkoförsamlingen för den operativa verksamheten.

Har fem heltidsanställda och fem volontärer.

I april sade församlingen att de måste stänga Birkagården, för en regeländring kring nystartsjobb som gav merkostnader.

Birkagårdens änglar startade en insamling för att rädda verksamheten, med Evelina Olsson, Monica Kämpe, Kristina Rees, Susanne Liljenberg, Josefine Esperansa, Carolina Kallum och Inger Harlevi i styrgruppen.

Vid söndagens gala nåddes målet om 400 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om