Cecilia Sahlin är nyss hemkommen efter tre månaders volontärarbete i Indien. Dit åkte hon efter att i augusti ha lämnat jobbet som vd för The Body Shop, ett företag hon jobbat för i 25 år.
– Jag har alltid drömt om att få göra volontärarbete och med en dotter som är sex år gammal som ska börja skolan nästa år kände jag att det här var sista chansen att sticka i väg, säger hon.
I Madurai i södra Indien började Cecilia volontärarbeta hos Teddy Exports, som bland annat levererar tygpåsar till The Body Shop. Företaget har 600 anställda, varav 71 procent är kvinnor.
– Body Shop är deras överlägset största kund, och det kan vara sårbart ifall något händer med samarbetet. Jag har försökt bygga nya relationer och nu förhandlar de bland annat med Ikea.
50 procent av företagets vinst går till välgörenhetsorganisationen Teddy Trust, som fokuserar på skola och utbildning, där Cecilia också hjälpte till. Men det var när hon kom i kontakt med socialarbetaren Solaiammal, som driver verksamheten Teddy Truckbooth, som idén till det nya projektet föddes.
– Teddy Truckbooth jobbar förebyggande mot spridningen av HIV. De träffar sexarbetare och sexköpare och berättar om hur det sprids, och utför också tester där de sedan skickar vidare HIV-positiva till läkare, säger Cecilia.
En dag kom en ung tjej dit tillsammans med en medelålders kvinna. Cecilia var övertygad om att det var en prostituerad mor med sin dotter.
– Tjejen var oerhört liten och såg ut att vara högst 13 år gammal. Men sedan fick jag veta att hon var 17 år och jobbade som sexarbetare och att hon var där med sin moster som var HIV-smittad.
Insikten av att en 17-årig tjej jobbade som sexarbetare fick Cecilia att tänka till.
– Jag blev så djupt påverkad av den här tjejen att jag kände att "jag måste göra något".
Projektet Making A Change inleddes med målsättning att ge fem sexarbetare praktik hos Teddy Exports i ett halvår, så att de kan komma in på arbetsmarknaden.
– Jag räknade ut att jag behövde samla ihop 40 000 kronor för att kunna ge kvinnorna lön under den här sexmånadersperioden så att de inte behövde jobba som sexarbetare. Jag startade en facebook-grupp, och efter ett dygn hade vi nått målet. Responsen var fantastisk, säger Cecilia Sahlin.
Med hjälp av Solaiammal valdes totalt fem kvinnor ut till projektet.
– Vi hade ett jättebra möte med kvinnorna där de berättade om hur de kom in i sexarbetet. Att de är kvinnor och saknar utbildning gör det nästan omöjligt för dem att få ett vanligt jobb.
Pengarna till insamlingen har fortsatt rulla in, och ytterligare två kvinnor ingår nu i projektet. I januari börjar de sin praktik på Teddy Exports.
– Jag är inte naiv och tror att alla sju på sikt kommer att sluta med prostitution, men om fyra av sju gör det så är det fantastiskt.
Lönen hos Teddy Exports kommer för några av tjejerna att vara lägre än den de har i dag. I kombination med ett lågt självförtroende kan det göra att de återgår till prostitution.
– Det finns en klausul i deras arbetskontrakt som säger att de får en varning om vi får reda på att de sålt sex under utbildningstiden. Och vid tredje varningen så får de inte vara kvar längre.
Nu ska Cecilia få uppdateringar om hur det går för kvinnorna var fjortonde dag. Men planen är att hon ska fortsätta med projektet en lång tid framöver.
– Jag brinner verkligen för det här och vill fortsätta med det. Sedan kanske Making A Change inte alltid kommer att vara om sexarbetare i Indien, men jag vill påverka. Det är inget jag kan leva på utan det blir vid sidan av. Vad jag ska jobba med får vi se, det viktigaste är att jag har min bas på ön.