- Får det vara ett smakprov?
Mia Löfgren räckte fram en skål fylld med frestande praliner som syrran Ann-Charlotte Larsson tillverkat.
Lyxgodis med gotländsk prägel finns numera från allt fler leverantörer.
Fingodis
Ann-Charlotte Larsson (som svarar för tillverkningen) hade bland annat lyckats få in ett "mos" i pralinerna som tillverkats av äkta stenkyrkaäpplen, något som många villigt lät sig smaka av.
Och att sälja fingodis är inget problem.
Men det talas ju om ekonomisk kris?
- Jag tror att folk alltid kommer att unna sig något extra, oavsett om det är kris eller inte. Jag har då inte märkt av några dåliga tider genom sämre försäljning, sa hon.
Lotter
Lite längre bort i kalkladan stod traditionsenligt Kristine Skottling och sålde lotter.
- Jag har varit med på marknaden i Bläse sedan den startade. Tills dags dato har jag fått in 100 000 kronor på lottförsäljningen. Och eftersom alla priser är skänkta har det blivit en bra slant som går oavkortat till föreningen för cystisk fibros. Dom skickar pengarna vidare till forskningen om den här svåra sjukdomen.
- Jag vet att pengarna och forskningen gör nytta. Fler personer överlever i dag trots sin sjukdom.
Hög mysfaktor
Vad mer? Jo, inte oväntat tomtar och åter tomtar i långa banor, i alla tänkbara och snudd på otänkbara former och färger.
Och så levande tomtar, som Yvonne Karlsson och Martin Alvengren, Visby, som höjde julstämningen åtskilliga snäpp med sin dragspelsmusik.
Lite här och var satt hantverkare och fabricerade, det fikades, glöggades och pratades med nya och gamla bekanta. Att gå på marknad är ju också en synnerligen social sysselsättning.
Och eftersom marknaden i Bläse har blivit en riktig publikmagnet, fick många ägna en god stund åt att leta parkering innan man kunde ge sig in i den hägrande byggnaden.
Hög mysfaktor är ord som sammanfattar helgens stora evenemang vid Kappelshamnsviken!