Bara regionens ja som saknas

Enligt länsstyrelsen blir det inget Blått centrum utan regionens medverkan. Där är finansieringen inte klar – men de 100 ”näringslivsmiljonerna” lär underlätta.

Vatten. Viktigt för ön, både det salta och det söta.

Vatten. Viktigt för ön, både det salta och det söta.

Foto: Tommy Söderlund

Blått centrum (GT)2016-10-10 06:00

I maj blev förstudien om ett Blått centrum på Gotland klar. Ett sådant skulle instiftas av Region Gotland, länsstyrelsen och Uppsala universitet Campus Gotland tillsammans och fokusområdena skulle vara dricksvatten, miljöfrågor knutna till havsvikar, ”hållbar besöksnäring i ett vattenperspektiv”, fiske samt vattenbruk. Projekttiden är beräknad till mellan tre och fem år i ett första skede, den föreslagna lokaliseringen är Campus Gotland samt forskningsstationen på Ar – och den totala budgeten uppskattas till 3,1 miljoner kronor per år.

Omkring hälften av detta blir insatser som delas lika mellan samarbetsparterna. Länsstyrelsen och universitetet har redan förankrat sina delar hos respektive ledning.

– Vi har sagt ja och avsatt vår del av budgeten till detta. Och Uppsala universitet också, bekräftar länsstyrelsens Karin Fager.

Kvar är alltså Region Gotland. Utan dem lär det inte bli något Blått centrum på ön.

– Nej, jag är tveksam till det. Vi kommer arbeta med vattenfrågor ändå, men styrkan med just den här idén var ju att vi är tre parter och att vi kan åstadkomma det vi inte kan göra var för sig, ­säger Karin Fager.

Regionen har egentligen två olika delar att ta ställning till. Dels är det den egna tredjedelen av insatsen, 433 000 kronor per år. Förhoppningen är att de 100 ”näringslivsmiljonerna”, som regeringen satsar på Gotland när kalkindustrin skär ner, ska komma till hjälp. I rapporten kring hur de pengarna ska användas nämns nämligen Blått centrum.

– Så vi hoppas att en del kan användas till detta, ­säger regionens ekostrateg Jonas Nilsson.

Dessutom föreslår förstudien att drygt 1,5 miljoner kronor av Blått centrums årsbudget ska komma från de regionala utvecklingsmedlen – vilket också blir upp till regionen att besluta om.

– De pengarna finns inte så tillvida att de inte är med i budgeten för 2016, men vi får ju nya utvecklingsmedel varje år. Det är dock upp till politiken att besluta hur de ska användas, förklarar Jonas Nilsson.

Om det blir ett Blått centrum eller inte ser alltså ut att avgöras av regionstyrelsens prioriteringar längre fram i höst.

Karin Fager på länsstyrelsen hoppas att projektet ska bli verklighet.

– Det är jätteviktigt för att synliggöra Gotlands vattenproblem och en samverkan med regionen vore väldigt positivt, tycker hon.

blått centrum-planerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om