Gotland bra på blod

I delar av landet råder akut blodbrist som kan leda till inställda operationer. Blodcentralerna vädjar till givarna att lämna blod så snart som möjligt, men på Gotland ser blodförrådet bra ut - trots att ingen anslutning till gästblodgivning finns.

Det är stor brist på blod i landet. Gotlands blodförråd är ett av de få som klarat sig från bristen tack vare trogna givare.

Det är stor brist på blod i landet. Gotlands blodförråd är ett av de få som klarat sig från bristen tack vare trogna givare.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Blod (GT)2017-08-04 05:55

Stockholm och Jämtland är de län där minst blod per 1 000 invånare lämnas. Bäst i landet är Västerbotten och Blekinge som under sommaren fått hjälpa andra län med blod. I Blekinge doneras 62,5 gånger på 1 000 invånare, vilket är nästan dubbelt så mycket som i Stockholm. Alla landsting och regioner förutom Gotland, Jämtland och Västernorrland innehar nu en antingen akut bristnivå eller låga nivåer på en eller flera blodgrupper. I Uppsala är läget som värst och där råder akut blodbrist.

Ingrid Engström vid Stockholms Blodcentral säger till TT att bristen i Stockholm troligtvis beror på att Stockholmare ofta är stressade och inte prioriterar att besöka blodcentralen under en hektisk dag. På Gotland däremot finns en god skara med blodgivare som troget återkommer under åren för att donera. Marie Stenberg, sektionsledare för Blodcentralen på Gotland tror att anledningen till att Gotland är en av de få regioner och landsting som inte har blodbrist beror just på detta.

– Läget ser bra ut här. Blodgivarna kommer som de ska, det handlar mycket om det. Givarna är trogna och kommer när de blir kallade, vid förhinder hör de alltid av sig vilket hjälper till i vår planering.

Eftersom Gotland inte är anslutet till den så kallade gästblodgivningen, så gynnas öns blodlager inte heller av att befolkningen ökar under sommarmånaderna. Det är snarare fler personer som behöver sjukvård och tillgång till det donerade blodet, men detta kompenceras av att färre operationer planeras under sommaren. För att kunna donera blod när man befinner sig på annan ort krävs det att både blodcentralen man vill lämna till och ens egen hemmablodcentral är ansluten till gästblodgivning.

– Jag hoppas att Gotland kommer kunna vara med i gästblodgivning i framtiden, det hade varit väldigt bra. Skulle det ske en olycka så kan det bli ett underskott och eftersom det är blodbrist i Sverige blir det svårt att få köpa blod från andra län, säger Marie Stenberg.

Blodnivåerna på Gotland ser alltså i dagsläget bra ut. Däremot hoppas blodcentralen på Gotland att fler vill bli blodgivare för att kunna stabilisera läget ytterligare samt för att ha ett bra lager av alla blodgrupper. På Gotland finns i dag runt 2 500 inskrivna och godkända blodgivare och varje år görs drygt 3 000 tappningar av blod.

Blodgivare i Sverige

Cirka 380 000 registrerade blodgivare (donerat blod de senaste fem åren)

Cirka 220 000 aktiva blodgivare (ger blod minst en gång per år)

Medelgivningsfrekvens aktiva givare: 2,1 gånger per år

Nya blodgivare: 40 000-45 000 per år

2016 gav Sveriges blodgivare drygt 400 000 påsar blod

Cirka 100 000 personer per år får blodtransfusioner, varav minst en tredjedel är direkt livräddande i akuta situationer

3 procent av befolkningen mellan 18-75 år donerar blod minst en gång per år

Källa: Geblod.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om