Tommy Sjöberg i Vamlingbo är en av flera gotländska företagare som den senaste tiden fått brev från Företagsopinion.
– Först trodde jag att det var en undersökning, säger han.
Vid första anblicken ser utskicket ”Propå 2017 Arbetsmarknad migration - invandring” ut som en seriös opinionsundersökning eller enkät. Men i det finstilta står det att kunden förbinder sig att, under två år, annonsera på blufföretaget Företagsopinions hemsida till en kostnad av 6 395 kronor per år.
Blanketten har färdigtryckta kolumner och svarsalternativ. Frågorna handlar om man som företagare kan tänka sig att erbjuda jobb åt nyanlända. I skrivelsen står det även hur mycket ersättning man som företagare kan få för att anställa nyanlända genom exempelvis instegsjobb, traineejobb eller arbetspraktik.
– Jag gick på det hela vägen fram till rutan där man ska skriva sin namnunderskrift, säger Tommy Sjöberg som nu vill varna andra företagare för bluffen.
Under rutan för namnunderskriften står det att det handlar om en beställning av annonsering på Företagsopinions hemsida och att avtalet är bindande. Men på företagets hemsida finns inga annonser.
När Gotlands tidningar ringer upp Företagsopinion och frågar varför det inte finns några annonser på hemsidan svarar telefonisten som endast presenterar sig som Karl att det beror på att ”Du inte är bekant med dina verktyg”. Han ilsknar sedan till och lägger på luren.
Företagsopinion är ett välkänt blufföretag som finns med på Svensk handels varningslista.
– Det här är en estnisk grupp som tidigare drivit blufföretagen Bolagsupplysning och Nummerupplysning. Företagsopinion är kronan på verket. På ytan ser det ut som en opinionsundersökning men i det finstilta har man smugit in att i själva verket skriver man på ett avtal för annonsering, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.
Många av de företag som vilseleddes att fylla i enkäten som Företagsopinion skickade ut i somras har nu fått en faktura på 6 455 kronor. Svensk handel uppmanar drabbade företag att bestrida fakturan och att inte betala den.
Enligt Per Geijer är det vanligt att blufföretag utövar påtryckningar mot de som bestrider fakturan. Påminnelser, hot om inkasso, Kronofogden och domstol förekommer för att skrämma företagare att betala fakturorna.
– Tyvärr kan vi konstatera att de lyckas i allt för många fall. För att få stopp på den här typen av kriminell verksamhet måste vi svälta ut dem genom att inte betala, säger han.
Enligt Svensk handel kommer Kronofogden inte att driva in fakturor från Företagsopinion under förutsättning att det drabbade företaget bestrider fakturan.