Röda Korset fick i höstas 1,2 miljoner kronor i statligt bidrag för att ordna boende åt de ensamkommande ungdomarna som fyllt 18 år och därför inte får bo kvar i Haimaboenden. De som upplåter boende får ersättning på upp till 2 000 kronor i månaden, som tas från bidragspengarna. När Röda Korset fick uppdraget handlade det om 38 personer som behövde hjälp med boende, men antalet har växt sedan dess.
– I dag är det 60 personer och ytterligare fem eller tio är på gång. Att det blivit fler beror på Migrationsverkets åldersuppskrivningar, säger Göran Wahlqvist, verksamhetschef på Röda Korset.
Röda Korset har lyckats hitta boende åt samtliga. 40 personer bor i fadderhem, till exempel i någons extrarum eller i en stuga på tomten, och resterande 20 personer bor i korridorsboende.
– I fadderhem finns bra sociala kontakter och vi fortsätter att jaga fadderhem för det är det bästa alternativet. Ingen ska behöva bo i korridorer men att skaffa fram 60 fadderboenden är jättesvårt. Jag är glad att vi har fått ihop 40, säger Göran Wahlqvist.
Uppdraget sträcker sig fram till den sista juni i år. Men Röda Korset väljer att blicka längre fram i tiden än så.
– Vi jobbar utifrån förutsättningen att vi får fortsatt finansiering från Region Gotland eller staten. Men i grund och botten är det regionen som har huvudansvaret för de här personerna, säger Göran Wahlqvist.
Något som kan påverka tidshorisonten framåt är regeringens lagförslag som skulle ge vissa ensamkommande unga chans till uppehållstillstånd. Personen måste ha fått vänta i 15 månader eller mer på Migrationsverkets beslut och hunnit fylla 18 år under tiden. Förslaget fick hård kritik från Lagrådet, men trots detta beslutade regeringen i förra veckan att gå vidare med det. En proposition väntas lämnas till riksdagen inom några veckor.
– Det skulle i så fall förändra perspektivet på det här, men vi tar ett halvår i taget, säger Göran Wahlqvist.
Till sommaren blir ett antal av de asylsökande av med sina boenden, berättar Göran Wahlqvist.
– Några av dem som bor i fadderhem påverkas inte, men ett 15-tal måste ha nytt boende.
Göran Wahlqvist säger att det kan bli en utmaning att hitta boenden under sommarmånaderna, då många hyr ut veckovis.
– Det måste lösa sig. Vi har kontakt med Region Gotland och kollar vad de har för möjligheter att hjälpa till, säger han.
Även Region Gotland hoppas att i första hand hitta fadderhem till dem som blir utan bostad, men måste även titta på andra lösningar med tanke på svårigheterna att hitta boende på sommaren.
– Det är jättesvårt. Vi samarbetar med Röda Korset och försöker att hitta lösningar. Det vi har märkt under tiden är att den allra bästa lösningen är att hitta fler fadderfamiljer. Plan B är att titta på vilka lokaler som finns tillgängliga, till exempel före detta Haimaboenden eller Region Gotlands egna lokaler, säger Saga Carlgren (V), ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Regionen räknar med att uppdraget även i fortsättningen kommer att finansieras med hjälp av statliga bidrag.
– Vi fick en summa för 2017 som vi nu använder. Jag har uppfattat att vi kommer att få bidrag även för 2018 och vår bild är att det kan tänkas bli något mer, säger Saga Carlgren.