På bara några år har Boge bränneri satt sin fruktsprit, så kallad brandy, på världskartan.
– Det är stort i Europa, men litet i Sverige. Där har man en levande tradition med att göra äppelsprit, men även på plommon, päron och andra frukter. I Österrike får man fortfarande göra som i Sverige fram till år 1860, bränna gårdens egen frukt till sprit, säger Truls Nanneson, en av fyra delägare i bryggeriet.
För att veta hur den gotländska fruktspriten står sig internationellt skickade man på senhösten i fjol två flaskor på 50 centiliter vardera, på provsmakning och tävling, till den internationella bedömningsorganisationen ”World Drink Awards”.
– De hörde av sig förra veckan och då fick vi veta att vi hade vunnit både i stilen och som världens bästa olagrade äppelsprit, säger han.
Att vinna guld, i hård konkurrens med andra där silvermedaljen exempelvis hamnade hos ett bränneri på Irland, kom helt oväntat.
– Det här är ju helt vansinnigt spännande, att vårat lilla gårdsdestilleri vinner, säger Truls Nanneson.
Vad vinsten, förutom äran, betyder vet han inte riktigt ännu.
– Det återstår att se. Vi kan inte göra hur mycket äppelsprit som helst, det handlar mer om att vi ville veta om vi håller och duger, och det gör vi tydligen, säger han.
Sedan starten av bolaget 2019 har Boge bränneri, som också drivs av Hanna Tunberg, Erik Broström och Hannu Engelman på gården Hägvide i Boge, bränt frukt på varje hösts skördar.
– Under hösten 2020 samlade vi in tre och ett halvt ton, och det blev knappt de knappt 600 flaskor äppelsprit som vi håller på att sälja av. 2021 års sprit lagrar vi på träfat, för att spara till något jubileum, och 2022 års börjar vi destillera av nu, säger Truls Nanneson och berättar att det tar ungefär ett år att få fram en färdig produkt.
I höst kommer bränneriet att behöva samla in ungefär fyra ton äpplen och päron. Truls Nanneson tror att det ännu finns mycket att göra och stora utvecklingsmöjligheter för fler tillverkare på Gotland.
– I Sverige har vi så mycket äpplen, men det görs inget av det. Vi skulle kunna bli världsbäst på cider – Gotland har dessutom väldigt mycket vildväxande äpplen som är äckliga men fantastiska att göra dryck på, säger han.