PÄ bara nÄgra Är har Boge brÀnneri satt sin fruktsprit, sÄ kallad brandy, pÄ vÀrldskartan.
â Det Ă€r stort i Europa, men litet i Sverige. DĂ€r har man en levande tradition med att göra Ă€ppelsprit, men Ă€ven pĂ„ plommon, pĂ€ron och andra frukter. I Ăsterrike fĂ„r man fortfarande göra som i Sverige fram till Ă„r 1860, brĂ€nna gĂ„rdens egen frukt till sprit, sĂ€ger Truls Nanneson, en av fyra delĂ€gare i bryggeriet.
För att veta hur den gotlĂ€ndska fruktspriten stĂ„r sig internationellt skickade man pĂ„ senhösten i fjol tvĂ„ flaskor pĂ„ 50 centiliter vardera, pĂ„ provsmakning och tĂ€vling, till den internationella bedömningsorganisationen âWorld Drink Awardsâ.
â De hörde av sig förra veckan och dĂ„ fick vi veta att vi hade vunnit bĂ„de i stilen och som vĂ€rldens bĂ€sta olagrade Ă€ppelsprit, sĂ€ger han.
Att vinna guld, i hÄrd konkurrens med andra dÀr silvermedaljen exempelvis hamnade hos ett brÀnneri pÄ Irland, kom helt ovÀntat.
â Det hĂ€r Ă€r ju helt vansinnigt spĂ€nnande, att vĂ„rat lilla gĂ„rdsdestilleri vinner, sĂ€ger Truls Nanneson.
Vad vinsten, förutom Àran, betyder vet han inte riktigt Ànnu.
â Det Ă„terstĂ„r att se. Vi kan inte göra hur mycket Ă€ppelsprit som helst, det handlar mer om att vi ville veta om vi hĂ„ller och duger, och det gör vi tydligen, sĂ€ger han.
Sedan starten av bolaget 2019 har Boge brÀnneri, som ocksÄ drivs av Hanna Tunberg, Erik Broström och Hannu Engelman pÄ gÄrden HÀgvide i Boge, brÀnt frukt pÄ varje hösts skördar.
â Under hösten 2020 samlade vi in tre och ett halvt ton, och det blev knappt de knappt 600 flaskor Ă€ppelsprit som vi hĂ„ller pĂ„ att sĂ€lja av. 2021 Ă„rs sprit lagrar vi pĂ„ trĂ€fat, för att spara till nĂ„got jubileum, och 2022 Ă„rs börjar vi destillera av nu, sĂ€ger Truls Nanneson och berĂ€ttar att det tar ungefĂ€r ett Ă„r att fĂ„ fram en fĂ€rdig produkt.
I höst kommer brÀnneriet att behöva samla in ungefÀr fyra ton Àpplen och pÀron. Truls Nanneson tror att det Ànnu finns mycket att göra och stora utvecklingsmöjligheter för fler tillverkare pÄ Gotland.
â I Sverige har vi sĂ„ mycket Ă€pplen, men det görs inget av det. Vi skulle kunna bli vĂ€rldsbĂ€st pĂ„ cider â Gotland har dessutom vĂ€ldigt mycket vildvĂ€xande Ă€pplen som Ă€r Ă€ckliga men fantastiska att göra dryck pĂ„, sĂ€ger han.