Fenomenet kallas ”wwoofing”. Wwoof är en förkortning för World wide opportunities on organic farming och är en internationell organisation som förmedlar kontakt mellan ekologiska gårdar och volontärer.
Mot att arbeta får volontärerna mat och husrum – och på samma gång möjlighet att resa och uppleva platser och sätt att leva på, som de annars inte kommit i kontakt med.
– Många reser till exotiska platser men träffar bara andra turister och servicepersonalen på de hotell de bor på. Jag ville få uppleva något lite mer genuint och se hur människor på andra platser lever, säger 23-åriga Micah Romaner från Texas i USA.
Organisationen är ett nätverk av gårdar i över 130 länder. Micah Romaner har tidigare jobbat på en bondgård i Toscana och det var när han var på jakt efter någon annanstans att ”wwoofa” som en vän tipsade honom om Gotland. Nu har han varit i fyra veckor på Tjeldervik gård, där han ska stanna oktober ut.
För 29-åriga Jacquie Henry, från Oregon, som sitter bredvid honom i den lilla stugan vid havet där de bor under sin Gotlandsvistelse, var situationen en annan.
– Jag skilde mig i våras och kände mig nere och som att jag behövde något annat än livet hemma i Portland, säger Jacquie, som har spenderat tre veckor på gården.
Att det blev just Gotland var en ren slump.
– Matilda var snabbast på att svara och så såg det så vackert ut på bilderna. Och nu är jag väldigt glad över det.
De hamnade alltså båda på Tjeldervik gård i Boge hos paret Matilda och Lars Svahn.
– Det är femte året vi tar emot volontärer och åttonde året som grönsaksodlare. Jag insåg efter tre år att vi behövde fler händer i odlingen och eftersom vi är så småskaliga hade jag inte råd att ha anställda, säger Matilda.
Att ta emot volontärer har inneburit många spännande och givande möten på hemmaplan.
– Det är lite som att resa fast inverterat, omvänt, världen kommer till oss. Det blir ungefär samma intryck som när man reser, samma möten med språk, kulturer och mat, säger Matilda.
De har satt ett minimum på att volontärerna måste stanna i minst fyra veckor, för att det ska vara värt att lära upp dem. Hittills i år har de tagit emot tolv volontärer på gården.
– Ibland blir det lite tröttsamt; ”jaha ska de åka nu, vi som hade så roligt”. Men sen är det härligt när det kommer in ny energi så här i slutet av säsongen, när man själv börjar känna sig lite trött så kommer det två amerikaner som är peppade, säger Matilda.
Under sina veckor på Tjeldervik har Jacquie och Micah fått prova på olika sysslor på gården. Just den här dagen har de skördat morötter som sedan ska packas och levereras till andelsjordbrukets kunder.
Trots hårt arbete känner de sig väl omhändertagna.
– Varje morgon börjar med att vi står i en cirkel och så går vi en runda där alla får berätta hur de mår för dagen, säger Jacquie.
För båda är det första gången de besöker Sverige, men de har redan hunnit upptäcka vissa skillnader mellan den amerikanska och svenska kulturen.
– Människor är avslappnade här i Sverige. Hemma i Texas vill alla prata politik hela tiden. Det är det enda folk tänker på. Här finns utrymme att prata om annat, säger Micah och tillägger:
– Men det bästa med svensk kultur är ändå att fika. Det är så fantastiskt med en liten stund i tillvaron som bara går ut på att ha det trevligt ihop.