Tillverkar finsprit av ölslattar: ”Likheter med whisky”

Som landets bryggeri- och destilleritätaste region borde kanske konkurrensen hårdna. Men snarare verkar vänskapsbanden bli allt starkare, vilket inte minst blivit tydligt i en ölig sprit som involverat fem bryggerier och två destillerier.

I stället för att hälla ut öl skickar flera bryggerier sina slattar till Boge bränneri. Till vänster har vi Olof Eklind från Burgsviks bryggeri och till höger Truls Nanneson.

I stället för att hälla ut öl skickar flera bryggerier sina slattar till Boge bränneri. Till vänster har vi Olof Eklind från Burgsviks bryggeri och till höger Truls Nanneson.

Foto: Hanna Mi Jakobson/Isak Fredriksson

Boge2024-01-07 19:00

När Burgsviks bryggeri tappar upp sin öl på flaska så pyser oundvikligen lite ut. När ölen väl har fått kontakt med luften så är den förbrukad, vilket tidigare inneburit att ungefär 30 liter per 800-litersbrygd gått till spillo. 

Men nu ska snart flaskor med slattarna ställas upp i Systembolagets hyllor. Bara det att innehållet blivit betydligt starkare och dyrare. 

– I stället för att hälla ut det så samlar vi upp det och kör upp det till Boge, berättar Olof Eklind som driver Burgsviks bryggeri. 

Där tar Truls Nanneson och hans kollegor på Boge bränneri över. Utöver Burgsviks bryggeri har också Alskute, Hop Shed, Lost Island, Slite och Snausarve bidragit med ölslattar. 

undefined
Truls Nanneson häller öldestillat på ekfat.

När de sedan har destillerats till sprit tappas det över på ekfat som tidigare använts av Gotland whisky och Burgsviks bryggeri. 

– Gotland är lite unikt i och med att vi samarbetar så mycket mellan olika producenter, säger Truls Nanneson. 

Det kan gälla alltifrån hantverkstips till transporter och utlåning av verktyg. De har dessutom startat hashtaggen #drickgotland tillsammans och planerar en gemensam resa till våren. 

– Vi tänker åka som ett enat Gotland på dryckesmässa i Göteborg i slutet av april, med gemensam monter. Gotland är ju en dryckesdestination, precis som Toscana eller Normandie. 

Olof Eklind beskriver gemenskapen som en delarkultur.

– Behöver man hjälp så får man det direkt. Även Gotlands bryggeri är med i gemenskapen och det är ju bra att ha storebror med sig, säger han. 

undefined
Olof Eklind driver Burgsviks bryggeri.

Spriten som deras gemensamma arbetsinsats nu har skapat väljer Boge Bränneri att kalla för ”öldestillat”. Men spritsorten är inte ny.

– Bierbrandt är en stil som finns nere i Europa, så vi kan inte säga att vi uppfunnit något, säger Truls Nanneson.

Men om man destillerar öl, får man inte whisky då?

– Det finns likheter absolut, men öl innehåller ju också humle. Och whisky ska lagras på ekfat länge, här fyller vi på ekfaten efter hand och när det är fullt får det ligga ett tag till. Så det har inte legat i mer än ett år.

Smakar det öl?

– Nej, inte alls. Det finns likheter med whisky från maltigheten och ekfaten, men det finns också likheter med eau-de-vie och grappa.

Öldestillatet såldes första gången på systemet förra året. Den 8 januari lanseras det andra och något större partiet. Närmare 400 flaskor ska säljas, vilket krävt runt 2 000 liter öl från gemenskapen. 

undefined
Knappt 400 flaskor av öldestillatet ska säljas i denna omgång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!