I höstas beslutade regionfullmäktige att alla partier som har representation i fullmäktige ska få en politisk sekreterare som kan fungera som rådgivare och bollplank åt de förtroendevalda.
Regionen betalar och avsätter 2,4 miljoner kronor om året för detta.
Tjänsternas omfattning avgörs av hur många mandat partiet har och varierar mellan 20 och 100 procent. Tillsammans utgör de fyra heltidstjänster.
LÄS MER: Politikerna vill ha sekreterare
Redan i regionfullmäktiges beslut slås det fast att en politisk sekreterare kan ha egna politiska uppdrag. Man får dock inte vara regionråd, ordförande eller ledamot i presidiet.
Detta är en möjlighet som partierna också använder sig av. Nästan alla har anställt politiska sekreterare som har tunga politiska poster. Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har låtit de politiker som har flest och tyngst uppdrag att också bli partiets politiska sekreterare.
Fungerar det att vara bollplank åt sig själv?
Lars Engelbrektsson (SD) ger inga kommentarer till GA, men Lennart Modig Kilberg (SD), som undertecknade anställningsavtalet med honom, svarar på frågan:
– Lars jobbar otroligt mycket mer än de timmar han sitter i nämnderna. Det här ska förstås inte ses som någon kompensation för det, men vi har bestämt att han får börja och sedan får vi se hur det fungerar. Ingenting är hugget i sten, säger Lennart Modig Kilberg.
Miljöpartiets Isabel Enström förklarar att hon har ambitionen att stötta partikamrater i nämnderna.
– Jag blir en resurs som får tid att ta fram underlag, skriva insändare och annat. När vi satt med i en majoritetssamverkan såg jag behovet av politiska sekreterare, säger Isabel Enström.
LÄS MER: Skiften på tunga partimärkta poster
Även Brittis Benzler (V) blir politisk sekreterare efter att ha varit regionråd. Hon tycker att posten behövs.
– Det finns flera vinster med att ha en politisk sekreterare. Jag kan hjälpa till med att formulera förslag, men kan också fördjupa genom att exempelvis titta på forskning eller hur man gör i andra kommuner. Det är något som man annars sällan hinner med, säger Brittis Benzler och fortsätter:
– Jag kan ge hjälp till alla våra förtroendevalda och särskilt de som är nya. På sikt kan det leda till att det blir lite lättare för dem och kanske blir det fler som orkar fortsätta när de får stöd.