Förskolebarnen Agnes Danielsson, Molly Söderholm och Lea Kalin klättrar snabbt över grinden till fårhagen där fyra baggar av rasen gutefår går i solen. Åsa Åhlén, en av tre delägare i Gothem Suderängens förskola ekonomisk förening, kör fram en skottkärra med hö som barnen ger till baggarna.
– Det är nog ingen annan förskola på Gotland som har lamm, säger Emma Jonsson, förskolechef och även hon delägare i Gothem Suderängens förskola ekonomisk förening.
Inne i fårhagen hittar Lea Kalin en svart hönsfjäder som hon visar upp.
På frågan om var den kommer från svarar hon efter att ha funderat lite:
– Det är kanske hönsen som har varit här!
Det var i februari 2018 som barn- och utbildningsnämnden tog beslut om att avveckla förskolan i Gothem. När fritidspedagogen och Gothemsbon Magnus Åhlén fick höra om det föddes idén att starta en fristående förskola. Sagt och gjort. När regionen i somras slog igen den kommunala verksamheten tog Gothem Suderängens förskola ekonomisk förening över. Den fristående förskolan bedrivs i samma lokaler som tidigare och barnen som gick där följde med in i den nya verksamheten. Men förskolan har nu fått en helt ny profil och är, som personalen själva kallar det, ett bondedagis. Förskolans barn tar tillsammans med personalen hand om fyra gutefår, tre kaniner, en flock höns och en myskanka.
– Idén om ett bondedagis har funnits med så länge. Jag har valt det här livet för att jag ville att mina barn skulle växa upp med djuren, nu vill jag ge samma sak till barnen på förskolan, säger Emma Jonsson.
De pedagogiska fördelarna med ett bondedagis är många menar hon. På övervåningen ligger gröna, vita och bruna ägg i värmen inne i en äggkläckningsmaskin. Förhoppningen är att det ska bli kycklingar till påsk.
– Vi räknar äggen vi lägger i. Alla delar av läroplanen kan man lägga in i verksamheten, matte och naturvetenskap får barnen lära sig helt naturligt. Kaninerna är jättebra på att visa hur bebisar blir till, säger Emma Jonsson skämtsamt.
Barnen matar och gör rent hos kaninerna och får lära sig att samarbeta för att lösa olika problem som dyker upp.
– Man blir så imponerad av barnen, de är så engagerade. Jobbet, som att göra rent hos kaninerna, är aldrig ett måste utan det blir snarare slagsmål om vem som ska göra det, säger Emma Jonsson.
Inne i köket står den tredje delägaren Magnus Åhlén. I dag lagar han pyttipanna med ägg och rivna morötter till lunch.
– Vi gör även frukost och ett mellanmål. Maten är en stor del i barnens vardag, säger han.
All mat lagas på plats och ingår i förskolans koncept med hållbar utveckling.
– Vi tar vara på alla matrester som blir över och ger till hönsen, säger Åsa Åhlén.
Det är snart dags för lunch och Anna Hedman har precis kommit till förskolan med sin dotter Lisa Hedman.
Anna Hedman kommer från Gothem och har själv varit förskolebarn här.
– Djuren är det bästa av allt med förskolan. Jag är själv uppvuxen på en gård, säger hon.
Den ekonomiska föreningen går ihop och pengarna räcker precis till allt som löner, hyra och mat.
Men verksamheten bygger till stor del på personalens engagemang.
– Jobbar man här så brinner man för det, säger Emma Jonsson.
Skolan äger hönsen och kaninerna men baggarna tillhör Emma Jonsson och de bor, liksom hönsen, på gården hemma hos Åsa och Magnus Åhlén, några minuters promenad från förskolan.
Förskolan sysselsätter 4,25 tjänster fördelat på de tre som driver föreningen, två deltidsanställda samt några vikarier.
– Det är personalen som är det svåraste att få pengarna att räcka till. Allt annat kan man trolla lite med men personalen måste ju ha sina löner, säger Emma Jonsson.
När föreningen tog över förskolan i somras gick 13 barn där. Nu är 17 barn inskrivna, de flesta kommer från Gothem.
– En del utsocknes har hört av sig för att vi har den här inriktningen. Fler vill ha konceptet, men det som styr är var skolan ligger. Om man måste köra två mil åt fel håll för att lämna barnen kanske man väljer en annan förskola ändå, säger Emma Jonsson.
Om inte den ekonomiska föreningen tagit över skulle barnen i Gothem ha flyttats till Fole.
– Regionen vill ha större enheter. Vi tänker precis tvärtom, vi tror på mindre barngrupper för att det ska bli ett annat lugn, säger Emma Jonsson.