Det var förra måndagen som den arkeologiska förundersökningen påbörjades. Samtidigt som inflyttningen pågick i nybyggda kvarteret Adjutanten låg arkeologerna Per Widerström och Leif Zerpe på knä i husens skugga. Efter ett par dagars arbete kunde de konstatera vad som döljer sig bara tre decimeter under marknivå.
– Det här är de mest omfattande kulturlagren som vi kan se på Gotland över huvudtaget. I det här fallet kan man använda ordet unik – det måste ha varit en omfattande boplats med mycket folk, säger Per Widerström.
Det unika är att hela boplatsen ligger orörd.
På en stenhäll som frilagts lägger Per Widerström upp bitar av bränd lera.
– Det är tjockt gods och ingen dålig keramik från järnåldern, säger han.
Med hjälp av kantbitarnas form går det att avgöra storlek och form. En tand från en ko och mängder av andra benbitar skvallrar om vad människorna åt på platsen kring tiden för Kristi födelse.
– Ett gammalt revbensspjäll, säger Per och håller upp en jordig men välbevarad benbit i solen.
Grävmaskinist Perra Malmberg torvar av gräset och försiktigt blottläggs bit för bit. Än så länge är det provschakt med några meters mellanrum. På ett ställe är markförhållandena annorlunda, där fanns tidigare en naturlig vattensamling.
– Där kan vi tänka oss att de har haft sina djur. Norrut är det relativt tomt i marken, men på den lilla höjden här är det fullt av spår efter deras liv, säger Per Widerström.
För ett par år sedan hittade arkeologen Johnny May ett svärd från 200-talet strax intill, och i samband med rördragning en bit söderut hittades flera vikingatida gravar.
Boplatsen tror arkeologerna började användas under bronsåldern, cirka 500 före Kristus, och platsen kan ha varit bebodd under 1 000 år.
Hur många gårdar och hur många människor som samtidigt bodde i det lilla samhället vet man inte.
Nu väntar omfattande arkeologiska utgrävningar.
– Det här är den största sammanhängande orörda boplatsen från den tiden, säger Per Widerström.
Under vårens grävningar räknar han med att kunna ha visningar för allmänheten.
– Vi tar den tid vi behöver. Vi vill att allting ska komma fram och inte bli en överraskning för byggarna, säger Sivert Persson, Region Gotlands projektledare.
Flera företag har anmält intresse att sedan fortsätta att bebygga den anrika boplatsen.