Under sommartid ökar antalet upphittade och inlämnade föremål hos polisen i Visby. Ibland blir prylarna kvar då ägarna är svåra att spåra.
Dagligen hanterar de föremål som lämnas in av både privatpersoner och institutioner.
– Vi har haft både Stockholmsveckan och Almedalsveckan nu då mycket kommit in, sen var det väldigt mycket under Island Games också, berättar Eva Gustavsson vid polisen i Visby.
De vanligaste föremål som kommer in till hittegodsavdelningen är mobiltelefoner och nycklar, som förvånansvärt få söker och hämtar.
– Ibland blir man förvånad över att folk inte frågar efter sitt gods, säger Ulrika Härnlöv. Fast mest förvånande är att de inte gör någon förlustanmälan på sina mobiltelefoner, som i dag är väldigt dyra, tillägger Eva Gustavsson.
Men då och då dyker även de minst sagt udda sakerna upp. Hittegodsavdelningen har under sommarmånaderna fått ta emot både hörapparater och råttor.
– Hörapparater kommer ibland in från båtarna. Men värst var när en person kom in med två råttor, det var inte så populärt, skrattar Ulrika Härnlöv.
I takt med att närvaron på sociala medier ökat, är det även fler som försöker hitta det upphittade föremålets rätta ägare den vägen, vilket lättar på trycket för personalen på hittegodsavdelningen.
– Vi ser att många lägger ut på Facebook när de hittat något, och försöker lösa det själva innan de kommer hit och lämnar, det underlättar lite för oss, säger Ulrika Härnlöv.
Som upphittare måste man dock tänka på att man bara får förvara hittegodset i max 14 dagar, enligt hittegodslagen. Efter det måste man anmäla fyndet till polismyndigheten.
På avdelningen för hittegods hanteras även passfrågor. Här finns fyra medarbetare året runt, och avlastning behövs under sommaren. Då kommer ”sommarbarnen” till undsättning.
– Vi har några som går polisutbildningen som jobbar hos oss på sommaren. Vi kallar dem för våra ”sommarbarn”. De underlättar väldigt mycket för oss och det är även jättebra utbildning för dem, då de får se servicedelen av polisarbetet, säger Ulrika Härnlöv.
Det händer att föremål med ett högre värde eller ett affektionsvärde inkommer till avdelningen.
– Vi fick in en förlovningsring härom veckan som var värd 25 000 konor, när vi fick tag på ägaren var hon så lycklig att hon bara skrek i telefonen, berättar hon.
Har godset ett väsentligt värde har upphittaren en rättighet att begära en hittelön på tio procent av föremålets angivna värde, detta betalas av ägaren om denne återfinns. Skulle inte ägaren hittas inom tre månader, tillfaller föremålet upphittaren om önskat. Gods som inte tillfaller upphittare säljs hos en extern aktionsfirma varje vår och höst.