Det är dyrt att hyra på Gotland

Mer eller mindre nödvändiga utgifter som el, värme och sophämtning kan skilja sig mycket beroende på var i landet du bor. På Gotland är hushållens kostnader nästan9 000 kronor högre per år än i Luleå.

November förra åretl. GT 17 november 2016

November förra åretl. GT 17 november 2016

Foto: Jenny Nilsson

BOSTÄDER (GT)2017-11-20 05:00

Det visar Nils Holgersson-gruppens årliga undersökning som nyligen publicerats. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, el, uppvärmning samt vatten och avlopp.

Om bostaden ligger på Gotland landar månadskostnaden för de fyra utgiftsposterna på 2 093 kronor i räkneexemplet. Jämfört med 2016 är det en ökning med 0,3 procent, vilket med god marginal är under KPI, konsumentprisindex. Gotland ligger även under rikssnittet (+0,7 procent).

Av de fyra undersökta områdena är kostnaden för sophämtning på Gotland exempelvis oförändrad jämfört med i fjol. Samtidigt utgör sophämtningen endast cirka sex procent av den totala månadskostnaden. Och VA, avfall, el och fjärrvärme kostar fortfarande mer för den som bor på Gotland jämfört med genomsnittskommunen. Faktum är att månadskostnaden på Gotland är den 36:e högsta av landets 290 kommuner. Och skillnaderna är stora. Under ett år betalar gotlänningen i den här jämförelsen drygt 8 800 kronor mer än om hen hade varit bosatt i Luleå som har landets billigaste hushållstaxor.

Det som påverkar totalkostnaden mest på Gotland är fjärrvärme och el. I januari, i samband med årsskiftet, höjdes elpriset med drygt 12 procent och den senaste femårsperioden har det stigit med drygt 37 procent, enligt rapporten.

– Det ska inte behöva vara så stora skillnader. För Gotlands del beror det så klart mycket på monopolsituationen, säger Björn Johansson som är ordförande i Hyresgästföreningen sydost.

Han anser att kommunerna har ett ansvar att hålla nere hushållens kostnader, något som är extra angeläget med tanke på bristen på alternativ för Gotlands el-kunder.

Samtidigt är det i slutändan den enskilde som har den största makten att påverka sina egna utgifter, menar han.

– Alla fastighetsägare har ju rätt att förhandla om priserna men gör inte det. Vi tackar och tar emot.

Björn Johansson tror att merparten av konsumenterna inte heller har någon aning om vad sådant som el, värme och sophämtning kostar i andra delar av landet. Och att det kan skilja så mycket.

– Det är därför sådana här undersökningar är väldigt bra. Jämförelsen synliggör de enorma skillnaderna och väcker opinion bland vanligt folk, säger han.

Organisationerna bakom Nils Holgerssongruppen; Riksbyggen, HSB, Hyresgästföreningen och SABO, har tidigare begärt att prisregleringen för elnätsavgifterna ska skärpas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!