När 884 av allmännyttans lägenheter i Stäven och Bogen 1 såldes till det privata fastighetsbolaget Kuststaden, poängterade Gotlandshem att deras bostadskö skulle ingå även i den nya ägarens system.
Men vad betyder det egentligen och vilka krav kan man ställa på ett privat bolag?
Vi lät hyresgästföreningen, med hjälp av deras förbundsjurister, kommentera formuleringarna i avtalet.
I avtalet mellan Gotlandshem och Kuststaden, angående bostadskön, står det:
”Köparen ska tillse att de personer som är anslutna till säljarens kösystem ges möjlighet att ansluta sig till köparen kösystem avseende fastigheterna med bibehållen köplats”.
– Det är väldigt luddigt. Vad innebär det rent konkret när de hävdar att de får behålla sin köplats? Det säger ju ingenting om vilka kriterierna är för att få ställa sig i kö, säger Anna Wennerstrand, presschef på hyresgästföreningen.
– Eftersom privata bolag själva bestämmer vilka de vill hyra ut till så är det ju egentligen till intet förpliktigande. Den formuleringen håller inte särskilt länge.
Anna Wennerstrand menar att de privata bolagen, generellt, har höjt trösklarna och kraven markant under de senaste fem, sex åren.
– Det är mycket tuffare att få en lägenhet nu, inkomstgränserna har höjts och många bolag godkänner inte längre att man räknar in de statliga bidragen i inkomsten.
Men det är så här det fungerar, menar hon.
– Ja, de har rätt att välja sina hyresgäster, förutsatt att de inte diskriminerar.
Hyresgästföreningens förbundsjurister menar i en skriftlig kommentar att man tycker att Kuststadens påpekan angående sin möjlighet att välja hyresgäst är väl svepande.
”Kanske borde man definiera klarare vad man menar med att välja.”
Samtidigt menar hyresgästföreningen att även ett kommunalt fastighetsbolag i viss mån äger rätten att välja vilken hyresgäst man vill ha.
”Med det menar vi att även om du står i kön och har en köplats som medger att du är främst i kön till ett specifikt objekt, kan det ju vara så att exempelvis kommunala inkomstkrav eller typen av inkomst du har, lön, sjukpeng, andra inkomster från sociala system, begränsar dina möjligheter att hyra vissa objekt”.
Vänsterpartisten Lars Bjurström, som hoppade av Gotlandshems styrelse i protest mot avyttrandet av lägenheterna på Gråbo, är kritisk mot formuleringarna i avtalet.
– Det är inte glasklart alls. Kuststaden kan, till skillnad från ett allmännyttigt bolag, ha väldigt höga krav, säger han.
GT har sökt Kuststadens vd och regionchef för en kommentar.