Energimyndigheten har beslutat att det ska finnas energirådgivare i varje kommun och ger bidrag till det. Rådgivningen är gratis och på Gotland kommer det in mellan 500-800 samtal per år.
Energi-Anna
Anna Backstäde är öns klimat- och energirådgivare. Hon är ny på sin post, men har arbetat med miljöfrågor i många år, bland annat som miljöansvarig på Gotlandshem. Innan dess studerade hon ekoteknik vid högskolan i Östersund. Hon bor på landet med man och två barn och som man kan vänta sig av en energirådgivare är givetvis huset renoverat med nytt värmesystem och solfångare.
Nybliven husägare?
Är du intresserad av ett hus eller precis har köpt ett kan Anna Backstäde hjälpa dig med råd om vilket värmesystem som passar bäst för just ditt hus och ditt hushåll.
- Det allra viktigaste är klimatskalet. Alltså väggar, tak och dörrar. Och att man verkligen har bra isolering.
Att isolera vinden är en bra åtgärd som snabbt betalar sig medan fönster och väggar inte kan räknas hem lika lätt. Men ska du ändå byta fönster ska du välja energiglas, tycker Anna Backstäde.
Hur går en rådgivning till?
- Min uppgift är att ställa motfrågor. Ta reda på hur det ser ut i just ditt hus, vilket värmesystem det har, läget på huset, hur många som bor där och hur mycket tid du vill lägga ned på det här uppvärmning. Ju mer tid desto mindre kostnad.
Anna Backstäde nämner olika exempel på värmesystem som tar olika mycket tid i anspråk.
Vedeldning - har du egen skog och ved kan det bli väldigt billigt, men det krävs en större arbetsinsats.
Fliseldning - kräver mindre tid, men du kanske behöver en traktor för transport och ett stort utrymme där du kan förvara din flis.
- De här är biobränslen som inte påverkar klimatet någonting. Sedan kommer vi till värmepump där din insats är väldigt liten, men du förbrukar då el.
Hur kan jag minska mina elkostnader utan att göra så stora förändringar?
- Man kan generellt säga att äldre apparater drar mycket. Ett kylskåp är gammalt om det är mellan tio och tjugo år. När man köper ny kyl och frys ska de vara märkta med energiklasserna A+ eller A++ (varav den sistnämnda använder minst energi).
Och belysningen?
- Den är, om man bortser från värmen, den stora boven. Släck när du går ut ur rummet och använd lågenergilampor, säger Anna Backstäde.
Syns det på elräkningen om man byter ut vanliga glödlampor till lågenergilampor?
- Ja. Det går åt många glödlampor för att motsvara en lågenergilampa.
Det har påtalats att det finns kvicksilver i lågenergilampor.
- Ja, men de utgör lägre halt kvicksilver än vad som släpps ut under själva produktionen av glödlampor. Så kvicksilverutsläppen minskar.
Det är sedan den 1 januari 2009 lag på, att det ska finnas med en energideklaration vid försäljning av hus.
Kan man komma med den här deklarationen till dig och utifrån den diskutera kring vilket värmesystem som kan vara bra?
- Absolut. Om man är på väg att köpa hus eller precis har gjort det, kan det vara jättebra att komma hit och få råd och tänka till.