Amerikansk hussjäl

– Det bästa med huset är själen. Förre ägaren hade många fester, och det försöker vi också ha.Det säger Joakim Winthergard på Husman Hagberg om sitt hus på Andersro i VIsby. Så domineras det också av stora sällskapsytor.

I vardagsrummet finns också en öppen spis som försetts med en bras- kamininsats.

I vardagsrummet finns också en öppen spis som försetts med en bras- kamininsats.

Foto: Paula Zielinski

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-03 06:00
I hörnet Andersrogatan/Gazeliusgatan i sydöstra Visby, nära granne med ÖoB, ligger en villa som lär ha byggts av en amerikan år 1934.
Det kan förklara varför den inte ser riktigt likadan ut som grannhusen i området, som på typiskt 30-talsmanér är byggde mer på höjden och med brutna tak.
Och så har den generösa sällskapsytor, med en stor välkomnande hall och ett riktigt rejält tilltaget vardagsrum/matrum i vinkel.

- Det bästa med huset är själen. Våra grannar har berättat att förre ägaren brukade ha många fester i huset. Vi försöker också ha många fester, säger Joakim Winthergard, fastighetsmäklare och ägare till Husman Hagberg på Gotland.
- När jag fyllde fyrtio hade vi fyrtio sittande gäster här inne! berättar han.
Det var 2001 som familjen Winthergard köpte villan, efter hård budgivning.
- Vi kände direkt att vi ville ha huset. Det var till salu för 1,3 miljoner och vi bjöd 1,4 på visningen. Sedan höjdes budet med 100 000 åt gången och vi fick gå upp till 1,9 innan vi fick det.
- Men vi prutade 30 000 för att taket läckte...

Nu har familjen bott i huset i snart tio år, och hunnit utökas med en son under tiden. Det är rekord i att bo länge på ett ställe.
- På vårt bröllop 2003 var det någon som påpekade att jag och min fru hade bott på arton ställen sedan vi träffades, berättar Joakim Winthergard.
Och det beror bland annat på både arbete och studier på andra orter i Sverige.
Först läste han el- och teleteknik på Säveskolan i Visby. Sedan blev det jobb både i Visby och Stockholm som datatekniker och så en kort sväng i Visby igen på Gutedata innan det var dags att växla in på ett nytt spår.
- Vi flyttade till Lund där jag läste företagsekonomi och nationalekonomi, som verkligen är mitt ämne. I Lund bodde vi på fyra olika ställen.
Tillbaka i Visby 1994 jobbade Joakim Winthergard först på Alfakassan i Hemse som omprövningshandläggare innan han blev bankman; kontorschef i Slite och kamrer i Visby.
Och hela tiden var han intresserad av hus.
- Efter några år hade allt fallit på plats, husintresse och erfarenhet av affärer och viljan att vara min egen företagare. Så jag kompletterade med att läsa in byggnadsteknik och fastighetsförmedling på distans under 2007 och blev mäklare i början av 2008. Det är det bästa jag gjort! säger Joakim Winthergard.
Och under tiden som han både jobbat, utbildat sig och utökat familjen har han renoverat huset.
- Det har ju blivit att Pia har fått ta hand om barnen ganska mycket.

Det första projektet var att renovera köket 2002.
- Vi hade redan ett kök med en pigkammare bakom. Jag kröp in där genom ett hål i väggen och jobbade med det medan vi fortsatte att använda det gamla. Och så tog vi ner väggen och kopplade in el och vatten på en enda dag!

Utmärkande för köket är bland annat att spisen står i vinkel med en hylla bakom hela väggen in i hörnet.
- Jag är faktiskt inte särskilt nöjd med den lösningen, den där hyllan kommer inte i spel, säger Joakim Winthergard.
Så nu är det redan dags att göra om köket igen - men det är ännu inte bestämt vad som ska hända med spisens placering.
Nöjd är han däremot med den lilla halvrunda takkupan som de efter en del motstånd från myndigheterna fick bygga ut till en rejäl frontespis, med en balkong utanför i västerläge och snudd på havsglimt.
Nu är det en rejäl hall på övervåningen som också fungerar som tv-rum.
- Står man här uppe har man i alla fall fyrtio procent himmel när man tittar ut.
Hittills har renoveringen kostat kanske runt halvmiljonen i material - och ett obekant antal egna timmars arbete.
Trots att huset är stort, 185 kvadratmeter, finns det bara tre sovrum. Förutom det jättelika vardagsrummet/matrummet (som egentligen är två rum, men där den redan stora dörröppningen mellan dem förstorats så att de i praktiken är ett rum) är det hallarna som tar plats.

Det finns en rejäl hall innanför "vardagsingången" mot Gazeliusgatan. Och så en mycket ståndsmässig vid "finingången" mot Andersrogatan i väster, den som aldrig används.
Men Joakim Winthergard har planer för den delen av huset: ännu mer sällskapsutrymmen.
- Vi funderar på att bygga en punschveranda under balkongen, med spröjsade fönster!





Joakim Winthergards villa på Andersro i Visby ser inte riktigt ut som det 1930-talshus det egentligen är. Men så lär det också vara byggt av en amerikan. Med takkupa och balkong byggda av familjen Winthergard.
Joakim Winthergards villa på Andersro i Visby ser inte riktigt ut som det 1930-talshus det egentligen är. Men så lär det också vara byggt av en amerikan. Med takkupa och balkong byggda av familjen Winthergard.
Ålder: 42
Familj: hustrun Pia, barnen Fanny, 10, och Sixten, 4
Bor: 30-talsvilla på Andersro, intill ÖoB
Yrke: fastighetsmäklare, äger Husman Hagberg Gotland
Intressen: arkitektur, fastigheter, spelar tennis
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!