– Många säger att vi var tuffa, men det var en chansning, säger Astrid Skarin och hela hon andas kraft och företagsamhet.
Astrid förklarar att hon och hennes sambo Tobias Forsberg visserligen hade semestrat på Gotland, men i övrigt hade de inga band hit. Även om hon håller med att det krävs ett visst mod att lämna släkt, vänner och fasta jobb så skapade de några nödutgångar ifall de inte skulle trivas. Lägenheten i Gävle, där paret bodde tidigare, hyrdes ut i andra hand och Astrid hade den stora förmånen att bli beviljad tjänstledighet från sitt jobb. Första tiden på Gotland valde paret att hyra ett hus i Brissund.
– Då var vårt första barn, Lilly, två år och det var också en anledning till att vi vågade flytta. Vi passade på när hon var så liten.
Tiden i Brissund beskriver Astrid som otroligt romantisk, men trots den lugna, vackra miljön började hon sakna mer liv och rörelse.
– Jag ville ha någon gatlykta och folk som passerade, säger hon och brister i skratt.
Det slutade med radhusköp i norra Visby. Familjen hade då utökats med ett barn till, sonen Rolf.
– Eftersom vi har tummen mitt i handen så valde vi en bostadsrättsförening med god ekonomi, säger Astrid tveklöst och med stor självinsikt.
– Jo, jag vet! Jag låter så som en tant skulle ha resonerat, säger hon och skrattar igen.
Även här har god planering hjälpt till att skapa trygghet och en säkerhet i form av tid. Även om paret passade på att byta radhus, eller rättare sagt köpa det som låg mittemot som var en sexrummare, så har ekonomisk planering samt strategiska tänkande gett utrymme till mer tid för ledighet.
I dag driver Astrid ett eget kommunikationsföretag där hon arbetar med kommunikationsplaner åt företag, spökskriver tal och föreläser om digitala strategier och sociala medier, eller som Astrid beskriver det: ”hur man ska nå ut i bruset”. Just att nå ut till andra har hon själv visat prov på med Instagramkontot Gotländska hem som är en idé hon hämtat från norra Sverige, bördig från Skellefteå som hon är.
– Där finns det konton som ”Kirunahem”, ”Umehem” och ”Kalixhem”. Jag tänkte att mitt konto skulle heta ”Gotlandshem”, men det går ju inte så det fick heta ”Gotländska hem”, säger Astrid med ett leende.
Instagramkontot startade i slutet av mars och har i skrivande stund nära 3 000 följare. Det som är speciellt med idén är att kontot fungerar som ett stafettlag där man varje måndag byter användare som sköter kontot. Det gör att följarna får kika in i olika gotländska hem varje vecka.
Tanken med kontot är att ge inspiration och gärna bjuda på en ”god historia”, förklarar Astrid, som själv arbetar mycket med så kallad ”storytelling”. Det är viktigt att inte bara ge en bild av ett perfekt liv och välstädat hem, menar hon, utan även berätta om det hus man bor eller kanske ge tips.
Själv är Astrid Skarin mycket intresserad av form, färg och inredning. Hon har nyligen avslutat ett projekt med en gåvobox med olika produkter av gotländska formgivare och konsthantverkare, som hon förmedlar till företag. Även i familjens radhus från 1955, i sexrummaren paret flyttade in i förra året, syns form-, färg- och skrivintresset.
– I förra bostaden rev vi ut det gamla köket och jag kände då att något gick förlorat. Därför ville vi röra så lite som möjligt i det här huset, säger Astrid och visar runt i det ljusa radhuset där funktion går som en trevlig och praktisk röd tråd. Här är det inga öppna planlösningar som gäller utan köket har sitt utrymme som hindrar stekos att sprida sig i hela bostaden och var och en har ett eget rum där man kan stänga om sig. Vardagsrummet bjuder både på öppen spis och altandörrar med direktkontakt till trädgården som erbjuder lekutrymme, sittplatser och odlingsmöjligheter trots att den är relativt liten och lättskött.
Även om Astrid tidigt deklarerade att både hon och hennes man är opraktiska, och hon säger att de tagit professionell hjälp för att måla och tapetsera om, så vill man protestera. Omsorgen om originaldetaljer, valet av kulörer och tapeter som väl överensstämmer med husets 1950-tals ursprung samt val av stilenliga möbler och personliga föremål gör det här till ett hem som känns kreativt.
– Jag har försökt skapa ett lugnt och hemtrevligt hem, för jag tror verkligen på att färger har en stor betydelse, säger Astrid innan det är dags att skiljas åt och hon ska ge sig i kast med att göra egen italiensk likör, limoncello.