Att överklaga är en klassfråga

Gotland tillhör topp tio i landet när det gäller antalet överklaganden av bygglov. ”Det finns faktiskt en klassaspekt i det här”, säger David Björnberg som skrivit rapporten ”Inte på min bakgård”.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-09-25 15:59

För högt, för fult, för nära, för trångt. Anledningarna till att överklaga grannens bygglovsansökan är många och på Gotland är det dessutom vanligt att man utnyttjar sin rättighet att klaga. Mellan 2009 och 2013 överklagades 399 bygglov till länsstyrelsen. Med den siffran tillhör Gotland de tio kommuner där det överklagas mest per 10 000 invånare.

Enligt Fastighetsägarna, som skrivit rapporten, kan byggprojekt försenas i upp till tio år vid överklagan av detaljplan eller bygglovsansökan. Skymd sjöutsikt verkar vara främsta anledningen till överklagan, sju av de tio kommuner där det överklagas mest ligger vid havet.

Charlotte Crivall, ställföreträdande chef på Samhällsbyggnadsförvaltningen säger att det är svårt att tolka statistiken eftersom det saknas uppgifter om hur många bygglov som söks över huvud taget.

– Statistiken kan vara missvisande. Gotland har extremt mycket bygglovsärenden, säger hon och hänvisar till en jämförelse som gjorts mellan Gotland och en rad kommuner i Stockholmsområdet.

David Björnberg på Fastighetsägarna har varit med och skrivit rapporten. Han håller med om att det är en brist att det saknas uppgifter om hur många bygglovsansökningar varje kommun tar emot

– Det finns inte tillgänglig statistik för det. Till viss del missgynnas kommuner med mycket bygglov men det kan inte förklara hela skillnaden, säger han.

Enligt honom passar Gotland in på flera av de parametrar som gör att överklagandena blir fler; det är en region med lång kustremsa och därmed många fritidshus. Fritidshusen ägs och köps av personer med hög inkomst.

– Personer som tjänar mer har också en större vana vid att få sin vilja igenom. Köper man ett dyrt fritidshus vill man värna värdet på det och värna den idyll man köpt.

Då kanske det inte passar att grannen bygger något man inte tycker passar in, menar han.

När det gäller överklaganden av detaljplaner är de inte lika många på Gotland i jämförelse med andra kommuner. Även det ser David Björnberg som ett tecken på att det är främst fritidshusägarna som överklagar. Detaljplanerna rör oftare större bostadsområden med åretruntboende.

Kommunerna med de flesta överklaganden per 10 000 invånare under åren 2009–2013:

1 Sotenäs

2 Hylte

3 Orust

4 Borgholm

5 Tanum

6 Tjörn

7 Simrishamn

8 Vaxholm

9 Värmdö

10 Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!