BARLINGBO: Silversmed med snickarglädje
Redan när jag parkerar bilen inser jag att det här kommer bli svårt att skriva om. Inte för att det saknas uppslag hos silversmeden i Barlingbo. Tvärtom. Där finns så mycket intryck och uppfinningsrikedom att det är omöjligt att ta in allting på bara ett besök.
Bostaden. Huset följer samma stil som ursprungsbyggnaden med bulkonstruktion.
Foto: Lillebi Eriksson
- Jag köpte huset i Barlingbo år 1973 och hade väl ingen större tanke med det. Jag fick ut ett arv och tänkte göra något med det och hade en massa möbler från föräldrahemmet i Barlingbo som jag ville ställa in någonstans. Jag bodde i Stockholm då och ville ha en fast punkt på Gotland.
I köpet ingick en tomt på 2 500 kvm (nu utökad till 7 000 kvm), en ladugård, en liten vedbod och så huset på 70 kvm.
- Det var inte beboeligt, det var i väldigt dåligt skick. Man var så ung så man brydde sig inte om det, berättar Jan-Eve.
Jan-Eve är en rastlös silversmed med lika många idéer som droppar i Östersjön. Det är svårt att tro att man ens på en livstid kan hinna med att få till det som utgör gården i dag.
Ett dussin
När Jan-Eve guidat mig bland alla möjliga byggnader, från en renoverad kvarn till ett litet lusthus, får jag det till sammanlagt tolv byggnader! Jan-Eve skrattar, som om det var väl ingenting.
- De är ju så små! Det var vad man kom på efter hand. Det har blivit ett bygge varje år.
Här är en del av det som Jan-Eve och Gudrun har åstadkommit:
Resvirkeshus som kallas "kyrkan" -- med stående plankor byggd i samma stil som en stavkyrka.
- Jag fick ett stort träd av en bekant och av det blev det den här lilla kyrkan.
Kvarnen från 1903 är flyttad från Tänglings i Etelhem, men stod från första början i Fröjel. Bostadshuset är byggt i bulkonstruktion och är cirka 200 kvm. Dasset har ett tak som skulle tilltala Mumintrollen och för den som använder dasset finns det en hel del att titta på under tiden. Kungafamiljer (som sig bör på ett dass) samt Jan-Eves tidiga krokier. En mycket viktig byggnad är växthuset. Det är rymligt och liksom hela trädgården välplanerat. Här trivs Gudrun med sina gröna fingrar.
Russinen ur kakan
Jan-Eve och Gudrun tar tillvara på det mesta, stort som smått. Ett praktexempel på det är ett av trappstegen mellan hallen och köket, utsnidat med orden "Välkommen in". Det satt från början vid ingången till ursprungsdelen av huset.
Den 20 meter höga flaggstången kommer från Jan-Eves föräldrahem.
- 1958 gjorde pappa en ny flaggstång, men den sattes aldrig upp. Sen fick jag den av min bror som nu driver gården.
Konstverk överallt
Vartenda fönster, varenda taknock och varje liten eller stor sten är formad eller placerad med eftertanke. Det finns en historia bakom varje detalj. Och det finns detaljer överallt. Till och med handtagen på ladugårdsdörren har små utsnidade ansikten.
- Jag ser allt i former, säger Jan-Eve och pekar på en liten rund sten som ligger och vilar i mossan på en stor stenbumling.
Allt det här är i symbios med den oerhört vackra trädgården, som skulle få deltagarna i teveprogrammet "Engelska trädgårdar" att blekna. Kreativitet är en sammanfattande rubrik för hela gården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!