- När jag började jobba för nästan tjugo år sedan, var det nästan ingen i min egen ålder som tänkte på lampor över huvudtaget.
Hon tackar till stor del heminredningsprogrammen på tv för det ökade intresset. I dag är intresset stort för lampor och ljussättning inom alla åldersgrupper. Belysning handlar i dag mer om att lysa upp miljöer, att skapa liv i en tapet och lyfta fram inredningsdetaljer än att bara kunna se att arbeta eller läsa en bok.
Strikt och enkelt
När det gäller belysningstrender är det fortfarande ganska strikta och enkla linjer som dominerar. Svart, grått och nordiskt ljusa färger, men även storblommiga tyger kommer nu som kontrast till framförallt det svarta, förklarar Susanne Widange.
Silver, guld och kristall är på återtåg. En klassisk armatur, som lyst med sin frånvaro i några år, är takkronan. Under hösten har den kommit tillbaka, lite ”upphottad”, och ofta i kombination med tygskärmar.
Miljömedvetna kunder
Lågenergilampor har funnits länge på marknaden, men det senaste halvåret har medvetenheten och intresset vuxit snabbt bland privatkunderna. Frågorna är många och fortfarande finns problem med framförallt färgen på ljuset.
- Vi här uppe i norden vill ha ett varmare ljus än de som bor på sydligare breddgrader. Vi har mörkt åtta månader om året så vi är lite mer kräsna. Vi behöver ljuset och vi behöver bra ljuskällor för att må bra rent kroppsligt.
Lågenergilamporna har blivit bättre och framförallt billigare, även om kvaliteten varierar. Susanne Widange tycker att man ska testa lampan innan man köper den, om man tycker att ljusfärgen är viktig. Utomhus, i tvättstugan och andra utrymmen där man inte vistas så länge är färgen kanske inte så viktig som i ett vardagsrum eller kök.
Glödlampan kommer snart att vara historia.
EU har beslutat att successivt förbjuda
tillverkningen för att minska energiförbrukningen inom unionen.
Till att börja med kommer storsäljarna
att stoppas, speciallampor får dispens
under en tid. I september förbjuds alla
matta glödlampor samt 100 watts
klara glödlampor.
Susanne Widange vill dock lugna oroliga kunder. Även om tillverkningen stoppas får lamporna säljas och användas så länge det finns några kvar i lager.
Lampor att sakna
Susanne Widange har en förkärlek för glödlamporna som lågenergilamporna än så länge inte kan ersätta, men hon poängterar att det ändå är bra att de försvinner.
- Hade glödlampan blivit uppfunnen i dag så hade den inte blivit godkänd ur miljösynpunkt.
Men det finns glödlampor som jag kommer att sakna.
Favoriten är den så kallade lyktlampan som är dekorativ bara som den är. Den ska likna den ursprungliga koltrådslampan där man ser tråden även när lampan lyser. Dagens lyktlampa är gjord av klarglas med en tjockare glödtråd.
Text och foto: Mona Staflin
mona.staflin@gotlandsmedia.se