När Joakim och Helena Allgulander flyttade från Värmdö till Björke för tio år sedan var det utrymmet som spelade huvudrollen i det nya livet.
– Vi var länge inne på den här ön, att vi kunde tänka oss att bo här. Vi har ingen släkt här eller så, men har besökt vänner som bott här på somrarna, säger Joakim Allgulander om flyttlasset som gick från Stockholm till Gotland under tidig höst för tio år sedan.
Som konstnär såg Joakim Gotland som det perfekta stället att slå sig ner. Många verksamma inom konstens område skapar ett bra arbetsklimat och goda kontakter. Men det kanske främsta argumentet för att flytta till ön var behovet av utrymme.
– Det är billigare att köpa hus här, speciellt om man vill ha stora ytor.
Att familjen hade fyra barn under sju års ålder, vägde förstås också in i beslutet. Men den nu 45-årige konstnären medger att det för honom, personligen, betytt väldigt mycket att få flytta in på gården i Smidgårde i Björke.
– Det är helt fantastiskt för mig att både kunna bo och arbeta på samma ställe, säger han.
Under åren har han tagit hand om barnen och samtidigt kunna jobba en hel del. Arbetet med egna företaget, Björke Art och Design, har han kombinerat med jobb på Donnergymnasiet i Klintehamn. Men läraryrket har han sedan några år tillbaka fått lagt åt sidan.
– Numera kan jag försörja mig på konstnärskapet på heltid, det känns väldigt bra. Jag kan hoppa på nya projekt och idéer mer spontant. Men det är viktigt att ha flera ben att stå på om det blir panik, säger Joakim som även arbetat som konstkonsult åt kommunen i två års tid.
Hemma, men på jobbet, i den röda träbyggnaden mellan gårdsplan och bostaden, pågår just nu Joakims allra senaste projekt. Inne i största rummet, ser ut som en mindre verkstad med maskiner, sågar och verktyg överallt, lyser neonjus upp i den annalkande hösten.
– Jag har precis lärt mig detta speciella hantverk, det är som glasblåsning fast med lysrör, säger han.
Joakim Allgulander ser sig själv som en bred konstnärstyp som är intresserad av många olika material och sätt att jobba.
– Allt från olika installationer och tekniska prylar till litografier och andra målningar, säger han.
Själva hantverket är något han gillar. Förutom den egna konsten så tillverkar han den färdiga produkten för andra utifrån deras design. Burkar i keramik till för Stafvas berömda ostar, är ett exempel. Mer praktiska ting, som bygget av det egna köket, är ett annat exempel på Joakims intresse för hantverksyrket.
– För mig är dock hantverk inte konst. Det är helt skilda saker.
För både Joakim och hustrun Helena har det varit viktigt att byta miljö ofta och det har blivit många resor till fastlandet och då oftast Stockholm. Mycket på grund av att det är tvunget för jobb och åtaganden, men också för att få in kontrasterna i vardagen.
– Samtidigt som Stockholmarna behöver komma ut i naturen, behöver vi se stadsliv och uppleva mer puls ibland, säger Helena som till vardags arbetar inom hälso- och sjukvården på Gotland.
I dag är barnen mellan tolv och 17 år gamla, och familjen har verkligen kunnat rota sig i socknen.
– Det var en omvälvande första tid här. Med första hösten kom också mörkret och tystnaden som vi inte var vana vid i Stockholm, fortsätter Helena.
– Men vintern gillade vi! En positiv överraskning, som kändes helt otippat, var intresset för längdskidåkning här på Gotland. Helena och jag är aktiva skidåkare. Det är jättemånga som till exempel åker Vasaloppet härifrån, det går speciella bussar dit med bara gotlänningar. Det utgör en stor del av vår sociala umgängeskrets nu efter flytten till Björke, säger Joakim.