Framför allt är det kupolen på taket som utmärker sig.
Just detta, att bryta symmetrin, är något som verkar intressera Rindert Bolt mycket och så även när det kommer till hans hus.
- Jag ville inte ha en genuin gotlandsgård. Jag tycker att de är jättevackra men jag ville inte ha en själv. Jag vill att huset ska bryta av mot det övriga landskapet, men på ett fint sätt.
Huset, ritat av arkitekten Åke Jansson, är ännu inte riktigt färdigt. Men det får ta tid och det finns en tanke bakom allt.
Filosofiskt bygge
- Jag tycker att man ska ha en filosofi när man bygger ett hus och den här filosofin är rolig, säger Rindert och visar mig den bok som inspirerat till hans husbygge: The poetics of space.
Boken är skriven av filosofen Gaston Bachelard och handlar om hur vi upplever och interagerar med rummet och hur vi påverkas av det. Kort sagt: hur du bor påverkar dig som människa. Enligt Bachelard kan man använda sig av Sigmund Freud och C.G Jungs beskrivning av människan även för att beskriva och förstå hus. Det är också detta som ligger till grund för Rindert Bolts hus.
- Källaren representerar underjaget med all ångest och alla undanträngda tankar och känslor. Sedan går man upp en våning och där finns de kroppsliga behoven representerade i köket och badrummet. Man behöver äta och duscha... Uppe på vinden finns det intellektuella med bibliotek och observatorium. Sovrummet har jag också där uppe, eftersom det är så fin utsikt.
Många planer
Hans favoritplatser i huset är biblioteket och sovrummet men han misstänker att observatoriet i kupolen, som han beställt från Australien, kommer att bli det bästa med huset när det så småningom blir färdigt.
- Som alla andra fascineras jag av rymden och stjärnorna. Man vill gärna se de saker man talar om.
Även om han känner sig nöjd med huset har han fått göra en del kompromisser längs vägen, av praktiska skäl men också av ekonomiska skäl.
- Man kan inte köpa lycka för pengar men pengar behövs för att kunna göra det man vill. Jag får ta det lite i sänder, helt enkelt.
I framtiden ska det byggas balkong, hiss och skorsten. Balkongen ska vara svart för att bryta symmetrin i det i övrigt ljusa huset.
- Jag skulle också vilja anlägga en labyrint i trädgården, som man måste lösa för att ta sig fram till dörren. Men det får bli efter balkongen och hissen...
Hittat hem i Sverige
Rindert kommer ursprungligen från Nederländerna. När han var 17 år besökte han Sverige för första gången och sedan dess har han återvänt vid flera tillfällen.
- Jag bestämde mig 2003 för att flytta hit till Gotland. Jag ville jättegärna ha ett bra hus och lugn och ro. Det får man bäst i Sverige.
Och lugn och ro har han fått. Han hade tur och hittade ett billigt hus i Boge, där han bodde den första tiden. I mars det här året flyttade han in i sitt nya hus och sedan dess fungerar det gamla huset som gäststuga.
Huset ligger i natursköna omgivningar och i dag, när den första snön har fallit, känns det som att man befinner sig i ett julvykort. Havet ligger i närheten och från sitt sovrumsfönster ser Rindert Bogeviken.
- Jag är glad att jag kan bo här. Innan jag flyttade in kände jag en rastlöshet. Då var det som att ett skelett stod här men nu har själen flyttat in. Det bästa är att ha ett ställe där man kommer till ro, där man kan känna sig hemma.
BOGE: Asymmetri i Boge
När du åker genom Boge kan du inte undgå att lägga märke till Rindert Bolts vitgula hus i funkisstil.
Funkishus. Rindert Bolts vitgula hus med kupolen högst upp utmärker sig i Boge. I framtiden kommer det förhoppningsvis att finnas en labyrint framför huset.
Foto: Ida Madsen
Rindert Bolt
Ålder: 50 år
Sysselsättning: Programmerare på Payex
Hemmet: Funkisvilla i Boge, pågående projekt, cirka 100 kvm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!