Förr i tiden brukade man gräva sina brunnar, så idag finns det många äldre hus med just grävda brunnar. Eftersom grävda brunnar hämtar sitt vatten från ganska ytliga nivåer händer det att de sinar eller att vattenkvaliteten påveraks av olika faktorer i den kringliggande miljön. Då är det vanligt att man ersätter den gamla med en ny, djupborrad brunn som inte utsätts för lika stor miljöpåverkan.
Vare sig man bygger nytt och ska installera ett helt nytt enskilt vattensystem eller vill byta ut den sinande gamla brunnen vid sommartorpet så finns det en hel del saker att tänka på.
Krävs bygglov?
I vissa kommuner med där det förekommer vattenbrist kan det krävas bygglov för att borra vattenbrunn. Ta därför reda på vilka regler som gäller i din kommun.
Grannsämjan
Prata med grannarna om brunnsplanerna - dels kan de ha kunskap och information som kan vara till hjälp, dels är det bra för grannsämjan att ge dem möjlighet att ge synpunkter på brunnens placering.
Geologisk information
Genom att ta reda på lite mer om de geologiska och hydrogeologiska förutsättningarna innan man borrar får man en god fingervisning om vad man kan förvänta sig av vattentillgång och kvalitet. På SGU:s (Sveriges Geologiska Undersökning) webbplats finns information om var det finns gott om grundvattentäkter i landet samt var det finns förhöjd risk för salthaltigt vatten och var det finns höga nivåer av radon, radium och uran. Olika jord- och bergarter har olika god förmåga att hålla vatten, något som också kan vara av intresse. Kommunens miljökontor kan ha värdefull information för den som ska borra brunn.
Placering
När det gäller brunnens placering finns det vissa riktlinjer som tagits fram av SGU. Dessa säger bland annat att det ska vara minst 20 meter mellan grundvattentäkt och avloppsanläggningar. Avståndet mellan olika grundvattentäkter eller energibrunnar, exempelvis mellan grannfastigheter, bör vara minst 30 meter. Brunnen ska också placeras så att den skyddas från föroreningar från exempelvis avlopp och gödselupplag.
Leverantör
När man väl bestämt sig för att borra brunn är det bra att ta in offerter från flera leverantörer. Satsa på certifierade borrare om du vill försäkra dig om att arbetet blir korrekt utfört och på så sätt undvika framtida problem. Offerten ska innehålla information om ansvarsfördelning, arbetets omfattning och utförande, leveranstid och pris inklusive moms. Priset "från brunn till kran" brukar ligga någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor. Brunnsborrning ger rätt till ROT-avdrag.
Rapportering
Enligt Lagen om anläggning av vattenbrunnar är det brunnsborrarens ansvar att skicka in en kopia av brunnsprotokollet till SGU. Brunnsarkivet innehåller viktig information för alla som vill borra brunn eller göra andra geologiska ingrepp.
Eget ansvar för
vattenkvalitet
Det är fastighetsägaren själv som har ansvar för kvaliteten på sitt vatten, men det är långt ifrån alla som har den kunskap som krävs. Därför är det också många som lider av att deras vatten håller låg kvalitet. En vattenanalys ska göras som visar vattnets fysikaliska och kemiska innehåll. Att göra ett bra förarbete med avseende på placering i förhållande till exempelvis föroreningskällor är ett viktigt steg. Beroende på vattnets kvalitet kan det krävas olika typer av vattenrening. Man bör kontrollera vattenkvaliteten ungefär vart tredje år, något som ofta kan utföras till rabatterat pris av kommunens miljökontor.