BOSTAD: En jätte har vaknat på Fårö

Den dyker upp som ett massivt landmärke på den slingriga vägen ut mot Digerhuvud. Reser sig upp som en yrvaken, stor jätte i vägkröken. Det handlar om Blesselska huset som är på väg att vakna ur sin Törnrosasömn. Texten från bilagan Bo Bra

PUTS. Henrik Larsson lägger ny puts.

PUTS. Henrik Larsson lägger ny puts.

Foto: Magdalena Olsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-09-17 08:00

Blesselska huset, eller Blesselska gården som Eva Darpö och Bo Palmquist har valt att kalla den eftersom de kommer att bedriva en bred verksamhet på gården, byggdes 1783 av kalkpatron Johan Blessel.

Paret köpte gården för två år sedan och har nu påbörjat en omfattande totalrenovering. Den gråa putsen kommer inom en snar framtid att byta skepnad och bli guldbrunt av järnvitriol. Fönsterbågarna ska målas i engelskt rött och dörrarna, som det varit tidigare, blir kimröksblå.

Bo, eller Bosse som han kallas, som arbetat som teknisk chef på Malmö Operan, ägde tidigare en båt som han skulle resa ner till Medelhavet med när han gick i pension. Så blev det inte, båten såldes och istället blir det en annan typ av resa.

– Det blir en seglats på land, säger Eva och tittar på Bosse med ett leende. Hon syftar givetvis på den resa och det ansvar det innebär med den här typen av k-märkt hus.

Bosse nickar och replikerar glatt:

– Det är lite hopp och förtvivlan det här. Vissa dagar är det tungt, det är så mycket man inte tänkt på men det är mer plus än minus.

Glaskonstnär

Eva Darpö är välkänd glaskonstnär med ett långt och gediget cv.

Inne i ladugården finns ett stort showroom med gnistrande, lekfulla och färgstarka glasföremål signerade av Eva.

Där finns bland annat ett fotografi föreställande engelska drottningen Elisabeth II på besök i den monter som landskapsarkitekten Ulf Nordfjell vann med på trädgårdsutställningen Chelsea flower show 2009, en monter som innehöll Eva Darpös glasföremål.

Ljus

Om allt går som det ska kommer ett orangeri att uppföras inom en snar framtid på gården, ett glashus som ska kombinera kärleken till växter, skapa ljus och en utställningsplats för Evas glas men även rymma ett café med möjlighet att ta en ekologisk fika. Till gården, som är ekologisk, hör nämligen 72 hektar mark och en lammbesättning som just nu består av 15 lamm, men som gradvis ska utökas. Dessutom har Eva och Bosse tre ankor och fyra mycket älskade och omhuldade katter.

– Vi är båda väldigt roade av att laga mat, säger Eva och slår ut med armarna där vi står i det gamla köket. Hon berättar med förtjusning att köksinredningen är på väg att åka ut vilken dag som helst till förmån för ett nytt kök i gammal stil med gråa speglar, en vattenmantlad Aga-spis för uppvärmning vintertid, putsade väggar och ett stengolv med stenar i äldre mått. Dessutom kommer där stå ett gotländskt stenbord att baka och stycka på.

Eva och Bosse är helt förberedda och mentalt rustade för den kommande hösten och vintern. De vet vad det innebär med att bo på Fårö, att det finns dagar då internet knappt fungerar och att det på vintern kan dröja innan det passerar en bil.

Eva har vistats på Gotland sedan hon var nyfödd och 1987 köpte hennes föräldrar en gård på Fårö så hon har bott här i över 15 års tid, hennes 90-årige pappa bor fortfarande kvar.

– Vi kommer att bo i en stuga på gården ett halvår tills köket inne blir klart. Sedan tar vi det bit för bit, säger Eva Darpö.

Med hjälp av länsstyrelsen har en antikvarisk utredning gjorts av Blesselska huset.

– Vi har diskuterat med dem hur vi ska gå tillväga och beslutat oss för att ha en del moderna delar så att vi kan bo här.

På övervåningen, som just nu är en gigantisk, oinredd vind, kommer det därför att bli ett modernt boende med sovrum, tv-rum, toalett och förvaringsmöjligheter. På nedre botten däremot blir det, bland annat, ett matsalsrum i ockragult med tidstypiska möbler rån 1700-talet.

Framtidsplaner

Planerna för detta mäktiga hus är många. Förutom caféet finns idéer om husvisningar, sång-och musiktillställningar eftersom Bosse har ett förflutet och kontakter inom musikvärlden.

– Man kan säga att vi börjar ett nytt liv här. Det är väldigt vackert här på Fårö med naturen och stränderna. Och så mår man bra här, säger Eva, där hon står med Bosse vid sin sida.

SAL. Hela nedre våningen ska renoveras i tidstypisk stil.
SAL. Hela nedre våningen ska renoveras i tidstypisk stil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!