BOSTAD: Ljusa idéer för hemmet

En lampa är inte bara en lampa, det är en viktig del av rummets atmosfär.

Foto: Tommy Söderlund

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-01-08 07:13

När du ska ljussätta hemma finns det en del saker att tänka på innan det är dags att köpa lampor. Linda Lindgren arbetar i butiken Ljusexperten på Skarphäll. Hon kan snart fira 20-årsjubileum där, så vi får nog se henne som lite utav av en specialist när det kommer till belysning.

Ge det lite tid

Hennes råd är, att man i första hand ska tänka över vilken funktion belysningen ska ha.

– Man har belysning för olika ändamål. Det handlar om vilken atmosfär du vill ha i rummet.

Vad rummet har för färg på väggarna och vilken inredning du har spelar också in i valet av lampa. Den som är nyinflyttad råder Linda att bo in sig innan man far åstad och handlar upp lampkontot.

– Hasta inte fram. Ta reda på vad du vill ha först – och till vad.

Dimmer är en av Lindas favoriter eftersom det möjliggör att rummet kan användas för flera ändamål.

Lampan ovanför matbordet är ett exempel. Läxläsning kräver ganska starkt ljus medan man vill ha lite mildare belysning medan man äter, och kanske svag mysbelysning när det är kväll och ingen sitter vid bordet.

I dag finns det dimbara LED-lampor för den som vill ha ett energisnålt alternativ, vill man ha en mer traditionell ljuskälla får man välja en halogenlampa.

Ljus som design

Ljusinstallationer och lampor har under senare tid blivit en del av inredningen. Linda upplever att kunderna har blivit mer och mer intresserade av belyning.

– Tidigare skulle man bara ha en lampa i taket för att det var praktiskt. Nu är det design.

Vintage är eftertraktad design och har så varit i några år nu. Industridesign har också tagit sig in i hemmen den senaste tiden. Nästa trend, spår Linda Lindgren, är naturmaterial så som trä, garn och tyg. Koppar och mässing börjar det också komma mer av.

Alltid inne med kristall

Något som inte verkar gå ur tiden, det är kristallkronor, som finns i det klassiska utseendet men även i en modern stil som passar i trendiga hem.

– Kristall och bling bling ska det vara, lampan blir som ett smycke, säger Linda och utbrister:

– Det är fantastiskt roligt med lampor!

Halogenglödlampa energiklass CInnehåller gasen Xenon och drar cirka 20-25 procent mindre energi för samma mängd ljus som en klassisk glödlampa. Hållbarhet beräknas till två år. Innehåller inte kvicksilver. Bra färgåtervinning. Fungerar med alla typer av dimrar.

Halogenglödlampa energiklass BBara för lågvoltslampor. Är minst 45 procent mer energieffektiv än en vanlig glödlampa. Ersätter lampor som har haft upp till 60W. Transformator krävs, den kan vara separat eller inbyggd. Håller tre gånger längre än vanlig glödlampa. Innehåller inte kvicksilver.

LågenergilamporHar ofta ett hölje som döljer lysrören. Innehåller kvicksilver. Mycket energisnål, drar mellan 65 och 80 procent mindre än vanlig glödlampa. Brinntid är mellan 6 000 och 15 000 timmar. Olika lågenergilampor har olika egenskaper. Finns kronljusformad, spiralformad, stavformad, liten klotformad.

LED-lamporKallas även lysdioder. Kan motsvara tidigare glödlampor upp till 60W. Är 80 procent energieffektivare än vanliga glödlampor. Hållbarhet mellan 15 000 och 25 000 timmar beroende på fabrikat. Innehåller inte kvicksilver.

Varianter på LED-lampor: Matt päronformad kompakt, matt kronljusformad, klar kompakt. Dimbara varianter finns.

HalogenkapselPassar till vissa specialarmaturer.

ReflektorlampaFör spotlights, med riktat ljus.

Obs! Förbrukade lågenergi- och LED-lampor läggs till insamlingen för elektronikavfall vid återvinningsstationen.

Om en lågenergilampa går sönder kan kvicksilver läcka ut, dock handlar det om en liten mängd. Vädra rummet och torka upp lampresterna med fuktad trasa, använd inte dammsugare. Akta för kontakt med huden.

LAMPLEXIKONLumen (lm) – anger lampans totala ljusflöde med omfång 90 respektive 120 grader.

Kelvin (K) – Färgtemperatur som varmt (cirka 2 700 K) eller kallt ljus (hög siffra).

Watt (W) – Energi som lampan drar då den är tänd. Den gamla traditionella glödlampan avger betydligt mer värme än dagens moderna lågenergilampa som därför har lägre Watt. Till exempel kan en gammal glödlampa på 60W ersättas med en lågenergilampa med 11-13W.

På förpackningen står bland annat även lampans livstid i timmar, om den är dimbar samt hur snabb upptändningstid den har.

Källor: Energimyndigheten, Europeiska kommissionen, samt Linda Lindgren vid Ljusexperten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!