BRO: En sagovärld i Bro

Ett litet krulligt huvud kikar nyfiket ut genom fönstret i ytterdörren. Gustav Malmborg öppnar och hälsar välkommen och sonen Alvin tar mig i handen och visar vägen in i det stora huset.

Foto: Ida Madsen

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-01-14 11:31

– Vi har försökt att, med de medel vi har, skapa något vi trivs med. Sen är det klart, ibland blir det inte alltid som man tänkt sig, säger Gustav som i vanliga fall arbetar som adjunkt i osteologi (läran om ben) på högskolan men som nu är föräldraledig fram till sommaren. I dag är det han och de två sönerna Alvin, 3 år, och Viktor, 1 år, som är hemma. 
Huset i kalksten är byggt på 20-talet men stilen är lite äldre än så. Sedan Gustav och hustrun Anna flyttade in 2003 har de målat om alla rum, förutom hallen, för att bli av med 70-talskänslan som fanns i huset. De tycker om färger och en favorit är konstnären Frida Kahlo, som använder sig av väldigt starka färger i sina tavlor.
– Men de färger hon använder passar inte riktigt med ljuset här uppe i norr. Därför har vi inspirerats av konstnären Karin Larssons färger istället, de är också starka men passar bättre här i vårt skandinaviska ljus. Det bästa i vårt hus har väl varit just färgsättningen, den lyfter fram föremålen, berättar Gustav.

En annan sak som är bra med huset är storleken: 200 kvadratmeter inredd boyta. Förutom det så finns en hel källare som kan inredas.
– När man har många intressen behöver man plats. Det är en lyx att ha ett rum för varje hobby. En fördel är att man till samma pris som inne i Visby kan bo mycket större här ute, samtidigt som det är väldigt nära till stan.
Både Anna och Gustav är mycket historieintresserade, ett intresse som tar en hel del utrymme i anspråk. Anna syr medeltidskläder och ett av rummen på övervåningen skall enligt planen bli hennes syateljé. De skjuter båda armborst och Gustav bygger även egna enligt medeltida modell – vilka förvaras i husets vapenrum.
– Vi är medeltidsfreaks båda två så vi måste ha ett helt rum bara för de kläderna, berättar Gustav, och visar ”medeltidsgarderoben” med särkar, tunikor och hjälmar. I medeltidsföreningen, där vi är medlemmar, har man en egen liten värld med kungar och prinsar.

Historieintresset märks också i en av de många samlingarna i huset: bensamlingen. Den har fått sin plats i jaktskåpet i det rum som kallas för salen.
– Vi var tvungna att ha ett hus med högt i tak så att det här skåpet skulle få plats.
 Många av möblerna i salen är arvegods från Gustavs gudmor ”moster Elsa”. Soffan, som är från början av 1900-talet, är ett auktionsfynd. Rummet är tänkt att vara en plats fri från stök, vilket det ju annars lätt blir med små barn hemma.
– Det är alltid skönt att ha ett rum som är städat hela tiden, där man kan bjuda in folk och där det inte är fullt med leksaker.

Annars är inte leksakerna något som stör i hemmet utan snarare ett självklart inslag.
– Barn leker inte med bara en sak åt gången, och då blir det lite stökigt. Om de vill bygga en koja så måste de få göra det. Sen är jag ju ganska barnslig själv också. Som du sett finns det Star wars lego inte bara på Alvins rum, säger Gustav och skrattar.
Och huset spritter verkligen av lekfullhet. Precis som i medeltidsföreningen är det en egen liten sagovärld. Överallt står små spännande föremål, ibland i lite oväntade kombinationer, som inspirerar och gör det lätt att drömma sig bort till en annan tid.
– Jag tycker om när saker har en historia, säger Gustav och sammanfattar verkligen hemmets karaktär.

Text och foto: Ida Madsen

354 invånare (2009)

I socknen finns bland annat tre mjölkproducenter och flera grönsaksodlare. I Broboden, som ligger i en gammal lanthandel, kan man köpa plantor, grönsaker och hantverk.

Det finns flera lämningar i socknen, en del från så tidigt som stenåldern, och flera av gårdarna som finns i dag tros ha funnits redan på medeltiden.

Bro socken ligger ungefär en mil från Visby, följ väg 148 norrut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!