Dags att skörda äpplen

Äppelpaj, äppelmos, äppelgelé. Man kan göra mycket gott av äpplen. På Halfvede musteri förvandlas äpplen till saft.

Stenkyrkeäpple. Den lilla utväxten är kännetecknar denna äppelsort.

Stenkyrkeäpple. Den lilla utväxten är kännetecknar denna äppelsort.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-09-01 04:00
Strax norr om Dalhem ligger ett musteri. Jag såg framför mig en ombyggd ladugård med aluminiumkärl stora nog att bada i och personal med vita kepsar och rockar. Så är det inte alls på Halfvede musteri. Det är till och med så att om inte skylten vid vägen skulle peka in mot gården så skulle man definitivt åka förbi i tron, att den lilla friggeboden på gårdsplanen inte var annat än ett förråd eller gäststuga.


Det blev ingen båt...
Peter Brennwald har i många år arbetat på bank, som IT-systemutvecklare och sköter jobbet hemifrån. Sedan fyra år tillbaka driver han Halfvede musteri som också inbegriper en liten gårdsbutik och försäljning av kryddor. Vägen från dataskärmen till att driva ett musteri är lite udda.
- Det började med att vi skulle köpa en segelbåt, säger han och ler lite finurligt.
Det visar sig att hans dotter för några år sedan var på seglarläger i Valleviken och hennes kompis föräldrar var där med en segelbåt de skulle sälja.
- Jag är sjukligt förtjust i segelbåtar och ville köpa den. Min fru sa okej om jag lovade att sköta alla förberedelser och genomförandet av själva köpet, berättar Peter.
Sagt och gjort. Peter fixade banklån, båtplats, försäkring, kollade på båten och gick igenom vad som behövde göras med den och lade upp en budget. När det var klart ringde han till båtägaren som meddelade att båten då redan var såld.


... men väl ett musteri
Den sommaren då båtköpet gick i stöpet, var en riktig äppelsommar.
- Vi hade en vansinnig mängd äpplen och åkte till dåvarande musteriet i När.
Ägarna där berättade att de skulle lägga ned musteriverksamheten och att apparaterna var till salu.
- Jag skojade lite med min fru om att köpa det. På natten snurrade siffrorna i huvudet och jag tänkte det är ju samma summa pengar som segelbåten, plus att ett musteri drar in pengar.

Ett par månader senare fanns äppelpressen på plats i en bod som Peter, tillsammans med sin då tioårige son, hade byggt för ändamålet.
- Även om huset är litet så är det en ganska stor maskin som klarar av rätt mycket. Jag brukar kalla det för det lilla stora musteriet, berättar Peter.


Äppelbonde på heltid
På gården står tolv äppelträd vars grenar tyngs ned mer och mer vartefter äpplena växer sig större. Av dem gör han egen must som säljs runt om på ön, men den stora verksamheten är när folk kommer med sina egna äpplen för att få must med sig hem.
Peter planerar en tidig pension från IT-jobbet för att kunna satsa helhjärtat på företaget. Han letar nu efter mark att köpa för att kunna skapa sig ett eget litet äppelrike, med några av de sorter som ön har att erbjuda. Bland annat Stenkyrkeäpplen.
- Det ska vara lokalt.
Du tar med dina äpplen (passa på att välja även de "fula" äpplena som också blir bra som must) till musteriet som pressar råsaft ur frukten. Glöm inte att ha egna kärl till saften, eller så köper du nya på plats.
Kostnad: åtta kronor per liter pressad råsaft plus en startavgift på tio kronor per presstillfälle.
Meddela gärna i förväg hur mycket äpplen du ska ta med dig. Och hur vet man då det? Jo, en full papperskasse rymmer 15 kilo äpplen, en banankartong 20 kilo och en flyttkartong 40 kilo, cirka.
40 kilo äpplen ger ungefär 20-25 liter råsaft. Det tar cirka en timme att pressa 150 liter must.
Halfvede musteri tar emot äpplen från och med lördagen den 4 september. Tidsbokning på tfn. 076 8091129. Du kan också lämna dina äpplen på musteriet och hämta saften nästa dag. Dock måste även inlämning förbokas.
För mer information och tips om hur du kan efterbehandla råsaften hittar du på www.halfvede.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!